Zapisi

Olimpijske igre Pariz 2024 v številkah 09. 04. 2024

Sto let po tem ko je Leon Štukelj osvojil prvo zlato medaljo za Slovenijo, se olimpijske igre vračajo v Pariz.

Zelene igre 09. 04. 2024

Organizatorji si želijo, da bi bile olimpijske igre v Parizu najbolj zelene doslej. Večina dogodkov se bo tako odvila na že obstoječih poslopjih, kot sta stadiona Stade de France in Stade Yves-du-Manoir, na katerem so se tekmovali že na igrah leta 1924. Prav na tem stadionu v predmestju Colombes, je Leon Štukelj Slovencem priboril prvi zlati medalji.

Otvoritvena slovesnost 09. 04. 2024

 »Široko odprte igre« je slogan letošnjih olimpijskih iger in tudi otvorile na najbolj odprt način doslej. Namesto na štadionu, kot je bilo v navadi pri vseh otvoritvah do zdaj, se bodo pariške igre začele v samem mestu, na reki Seni in njenih nabrežjih.

Novi športi na letošnjih olimpijskih igrah 09. 04. 2024

Na olimpijskih igrah bo premiero zaenkrat poskusno doživel nov šport – 'breaking'. Gre za plesni stil, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pojavil na pouličnih zabavah v Bronxu, iz ZDA pa se je počasi razširil po celem svetu.

Umetnost in olimpijske igre 09. 04. 2024

Umetnost je bila pomemben del antičnih Olimpijskih iger. V antičnem olimpijskem kompleksu je stal danes izgubljeni 13-metrski kip Zevsa, znan kot eno od sedmih čudes sveta. Različni umetniki so igre izkoristili, da so razkazovali svoja dela, pesniki pa so dobivali naročila za ode zmagovalcem.

Trikrat zlati Leon Štukelj 09. 04. 2024

Le kdo ne pozna velikana slovenskega športa Leona Štuklja? Te legendarni telovadec je povezan tudi z drugimi olimpijskimi igrami v Parizu, od katerih ravno letos mineva sto let.

Druge pariške igre in odlični Slovenci - Pariz 1924 09. 04. 2024

Druge olimpijske igre francoske prestolnice imajo že več sodobnih značilnosti, ena od njih so tudi odlični nastopi Slovencev.

Divje olimpijske igre v Parizu leta 1900 09. 04. 2024

Pariz bo igre letos gostil že tretjič, prvič pa so v mestu luči gostovale že leta 1900. Šlo je za druge igre moderne dobe, tako da so bile v primerjavi s sodobnimi precej nenavadne, sploh zato, ker so jih organizirali skupaj s pariško svetovno razstavo.

Antične olimpijske igre 09. 04. 2024

V antičnih časih so bila športna tekmovanja prisotna tako na območju Egipta, Mezopotamije in Sredozemlja. Prirejala so se za počastitev umrlih ali čaščenje bogov. Grki so športu dajali še poseben pomen, saj so verjeli, da mora človek trenirati tako telo kot duha. Olimpijske igre so bile za razliko od ostalih športnih tekmovanj reden dogodek – z njimi so si antični zgodovinarji celo pomagali pri beleženju časa, Olimpijada namreč pomeni štiriletno obdobje med igrami.

Krediti

Načrtujete nakup, gradnjo ali prenovo doma – vi veste kaj, mi vemo kako 14. 03. 2024

Dom – koliko topline je v tej besedi in vsi, prav vsi, si zaslužimo mesto, kjer najdemo mir, zatočišče in smo lahko v družbi najbližjih.

 

Krediti, Zavarovanje, Financiranje, Naložbe

Naložbe, krediti, zavarovanja ali pokojnine s poudarkom na trajnosti: Kaj morate vedeti o tem? 15. 01. 2024

Z odločitvami, ki jih sprejemamo, soustvarjamo našo prihodnost. Ali želite prispevati k bolj trajnostni prihodnosti? V dokumentu preberite kako lahko vaše finančne odločitve pripomorejo pri izboljšanju okolja in družbe ter upoštevajte nekaj nasvetov.

Varčevanje in investicije, Vsakodnevno poslovanje, Paketi, Investicijski skladi, Vrednostni papirji

Znate upravljati s svojimi financami? 08. 01. 2024

Kakšno je vaše finančno znanje? Pomembno je, da o financah in denarju veste čim več, saj boste le tako lahko sprejemali premišljene finančne odločitve.

Finančna pismenost je najpomembnejša veščina za finančno blagostanje posameznika.