Novi športi na letošnjih olimpijskih igrah

14. 04. 2024

Na olimpijskih igrah bo premiero zaenkrat poskusno doživel nov šport – 'breaking'. Gre za plesni stil, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pojavil na pouličnih zabavah v Bronxu, iz ZDA pa se je počasi razširil po celem svetu.

Novi športi na letošnjih olimpijskih igrah

Poleg tega se bo tekmovalo tudi v nekaterih novih disciplinah. Plezanje bo zdaj razdeljeno v hitrostno disciplino ter kombinirano disciplino balvani in težavnost, ki jo bomo zaradi Janje Garnbret gotovo z veseljem bučno spremljali.

Nova olimpijska disciplina je tudi kajtanje z razredom formula kite. Gre za zahteven jadralni šport, ki združuje jadranje, zmajarstvo in hidroglisiranje, tekmovalca pa vznemerljivo vleče tako po morju kot zraku. Fomula kite ima tudi tehnično-taktično dimenzijo, saj je potrebno menjati jadra glede na jakost vetra, plovila pa po morski gladini drvijo tudi s hitrostjo 80 kilometrov na uro.

V kajtanju bo slovenske barve na olimpijskih igrah zastopal Toni Vodišek. Neverjetni Koprčan je kot za šalo zmagoval na mladinskih svetovnih prvenstvih in si priboril srebro na olimpijskih igrah mladih 2018 v Buenos Airesu. Po poškodbi rame in vezi leto kasneje ni vrgel puške v koruzo, temveč treniral in treniral, dokler ni leta 2022 zmagal tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu. Lani je v Marseillu ob hitrosti 60 kilometrov na uro padel v morje in doživel lažji pretres možganov, a ga niti to ni ustavilo. S pridnim delom se je še enkrat vrnil v vrhunsko formo in osvojil drugo mesto na svetovnem prvenstvu v Haagu. Z uvrstitvijo na olimpijske igre Pariz 2024 se Toni vrača na Marseillsko obalo, saj bo ravno tam prizorišče za fomulo kite. Ob tem epskem povratku navijamo za Tonija!


Nazaj