Zelene igre

15. 04. 2024

Organizatorji si želijo, da bi bile olimpijske igre v Parizu najbolj zelene doslej. Večina dogodkov se bo tako odvila na že obstoječih poslopjih, kot sta stadiona Stade de France in Stade Yves-du-Manoir, na katerem so se tekmovali že na igrah leta 1924. Prav na tem stadionu v predmestju Colombes, je Leon Štukelj Slovencem priboril prvi zlati medalji.

Zelene igre

Eden bolj ambicioznih zelenih projektov letošnjih iger je čiščenje reke Sene, v kateri so pred stotimi leti plavanje celo prepovedali. Po uvajanju novih čistilnih sistemov je reka zdaj že tako čista, da se bodo v njej pomerili tekmovalci v triatlonu, maratonskem plavanju in paratriatlonu, po igrah pa bo na voljo za plavanje tudi tekmovalno manj navdahnjenim kopalcem.

Tudi olimpijska in paraolimpijska vas je zasnovana zeleno. Večina športnikov bo lahko trenirala znotraj same vasi, kar zmanjša potrebe po vožnji, v vasi pa bo posajenih kar 8.876 dreves. V vasi je tudi sistem za čiščenje odpadne vode. Mizice v sobah so izdelane iz recikliranih žogic za badminton, namesto klimatskih naprav pa bodo sobe hladili boljši izolacijski materiali, senčniki in podzemna voda. Območje bo po igrah spremenjeno v mestno četrt s skupno 6 hektarji zelenih površin in stavbami zgrajenih iz naravi prijaznih materialov, nov okoliš pa bo uporabljal geotermalno in sončno energijo.


Nazaj