Otvoritvena slovesnost

16. 04. 2024

 »Široko odprte igre« je slogan letošnjih olimpijskih iger in tudi otvorile se bodo na najbolj odprt način doslej. Namesto na štadionu, kot je bilo v navadi pri vseh otvoritvah do zdaj, se bodo pariške igre začele v samem mestu, na reki Seni in njenih nabrežjih.

Otvoritvena slovesnost

Športniki bodo na ladjicah potovali od mostu Pont d’Austerlitz mimo pariških znamenitosti kot so muzej Louvre, Sainte-Chapelle in katedrala Notre Dame, do mostu  Pont d’Iéna pri vznožju Eiffelovega stolpa. Po reki bo plulo več kot 80 plovil z 205 delegacijami 10.500 športnikov. Zaradi nalivov in naraslega vodostaja Sene je bila tehnična vaja planirana za ponedeljek 27. maja prestavljena, vseeno pa naj bi 17. junija stekla generalka. Če se kaj ne bo posrečilo, pa naj bi bil pripravljen tudi rezervni načrt.

Organizatorji so želeli dostop do otvoritve omogočiti kar največ obiskovalcem. S tribun bo otvoritveno slovesnost spremljalo preko 100.000 gledalcev, še dodanih 220.000 pa jih bo razvrščenih v šestkilometrskem pasu ob reki. Skupaj je to štirikrat več ljudi, kot jih sprejme največji francoski športni objekt Stade de France.


Nazaj