Druge pariške igre in odlični Slovenci - Pariz 1924

11. 04. 2024

Druge olimpijske igre francoske prestolnice imajo že več sodobnih značilnosti, ena od njih so tudi odlični nastopi Slovencev.

Druge pariške igre in odlični Slovenci - Pariz 1924

Nekaj mesecev pred poletnimi olimpijskimi igrami je leta 1924 je v francoskem Chamonixu potekal Teden zimskih športov, ki je danes prepoznan kot prve zimske olimpijske igre. Pariz 1924 so bile prve igre z olimpijsko vasjo in prve pod geslom Citius, Altius, Fortius (Višje, hitreje, močneje). Glavno prizorišče je bil stadion Stade Yves-du-Manoir, ki bo na letošnjih igrah gostil hokej na travi.

Na igrah je nastopalo že 44 narodov in 3089 športnikov, med katerimi so prednjačili Francozi (401) in Američani (299), slednji so osvojili največ odličij. Takratno Kraljevino SHS je predstavljalo tudi 11 slovenskih telovadcev.

Med njimi so se odlično odrezali tekmovalci v gimnastiki, ki so se v več disciplinah uvrstili med prvih deset mest. Med njimi so bili Stane Derganc (kasneje na OI 1928 dvakrat osvojil bron), Slavko Hlastan (svetovni prvak v ekipnem mnogoboju na svetovnem prvenstvu 1922), Janez Porenta (bron v ekipnem mnogoboju na OI 1928), Josip Primožič (osvojil bronasto in srebrno medaljo na OI 1928). Porenta in Stane Žilič sta dosegla 6. in 5. mesto v takratni gimnastični disciplini plezanje po vrvi, kar je morda že nakazovalo na prihodnje slovenske uspehe v športnem plezanju.

Fenomenalno pa se je seveda odrezal legendarni Leon Štukelj, ki je osvojil kar dve zlati medalji, eno v mnogoboju in drugo na drogu. S tem je v domovini povzročil celo evforijo, tedanji župan  Novega mesta dr. Josip Rezek pa ga je ob vrnitvi v domovino nagovoril z besedama: »Ave Triumphator!« (Pozdravljen, zmagovalec).


Nazaj