O SKB banki

 

DRUŽBENA ODGOVORNOST

Prizadevamo si za dobrobit okolja, v katerem delujemo in poslujemo.

V SKB banki skrbimo, da se naša usmerjenost v trajno poslovanje dotakne vseh področij: športa, narave in okolja, kulture, naših zaposlenih in v sklopu dobrodelnosti tudi vseh tistih, ki lahko z našo podporo dosežejo svoje cilje.

Šport

SKB banka je glavni sponzor Olimpijskega komiteja Slovenije že od samega začetka olimpijskega gibanja v samostojni Sloveniji. Smo dolgoletni sponzor vrhunske atletinje Maruše Mišmaš Zrimšek ter ponosni prejemniki WAC certifikata.

Ponosni prejemniki »Workplace active certifikata«

V SKB banki smo povezani tako z vrhunskim, olimpijskim športom kot tudi s športom za vsakogar, ki se odloči za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa. Kot glavni sponzor že skoraj 30 let podpiramo Olimpijski komite Slovenije, na čigar pobudo, smo se kot pionirsko podjetje pridružili projektu za pridobitev prvega evropskega certifikata na področju športnih aktivnosti zaposlenih.

Več o projektu

Podpiramo šport - osebno sponzorstvo vrhunske atletinje Maruše Mišmaš Zrimšek

Maruša Mišmaš Zrimšek je najboljša slovenska atletinja v teku na srednje proge. Je lastnica državnih rekordov v teku na 2.000 in 3.000 metrov z zaprekami, kar je tudi njena paradna disciplina. Prav tako je na Olimpijskih igrah v Tokyu 2020 (2021) zasedla odlično šesto mesto.

Več o projektu

Sponzor Slovenske olimpijske reprezentance

SKB banka je od samega začetka olimpijskega gibanja v samostojni Sloveniji od leta 1993 glavni sponzor Slovenske olimpijske reprezentance.

Sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) sega na začetek njegovega delovanja, zato veljamo za eno prvih slovenskih podjetij, ki se je odločilo za podporo in širjenje olimpijskih vrednot v Sloveniji.

Več o projektu

Kultura

Zavedamo se pomembnosti kulture in umetnosti, saj nam ta daje inspiracijo, nas sprosti in popelje v svet umetnosti. V te čarobne trenutke z veseljem povabimo tudi svoje stranke in zaposlene in jim omogočimo udeležbo na izjemnih predstavah slovenskih in tujih umetnikov.

Sponzor SNG Opera in balet Ljubljana, tudi v sezoni 2023/2024

SKB banka se je tudi v letošnjem letu odločila podpreti slovensko kulturno ustvarjanje in tako postala sponzor sezone 2023/24 SNG Opera in balet Ljubljana. Zavedamo se, da sta kultura in umetnost pomembna gradnika naše družbe in lepšega vsakdana. Z našo podporo bomo lahko kulturnim ustvarjalcem omogočili uresničitev mnogih ciljev, obiskovalcem ljubljanske operne hiše pa edinstveno kulturno doživetje.

Tako skupaj gradimo uspešno družbo in soustvarjamo okolje, v katerem delujemo in poslujemo.

Podpora Managerskega koncerta

Z mislijo na uspešnost družbenega okolja smo tudi v letu 2022 podprli Managerski koncert. Donatorska prireditev za nadarjene glasbenike je navdušila z mladimi glasbenimi talenti, repertoarjem izbranih umetniških del in navdihujočimi nastopi mladih pianistk ob spremljavi simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Managerski koncert se prireja že 29 let zapored za slovenske poslovneže, ljubitelje glasbe in vse tiste, ki radi naredijo kaj dobrega za druge. Poslanstvo koncerta je ustvarjati možnosti za razvoj mladih glasbenih talentov.

 

 

Narava

SKB banka je s projektom »SKB – z naravo v mestu« že več let del urbanega čebelarstva, s katerim prispeva k ohranjanju čebel in njihovega življenjskega prostora. Kranjske Sivke so tako naše prijateljice, ki na terasi SKB poslovne stavbe vsako leto pridelajo okusen urbani med.

26. marec - Dan sajenja medovitih rastlin

V SKB banki smo pridružili vseslovenski akciji sajenja medovitih rastlin ter med zaposlene, stranke in obiskovalce prestolnice bomo razdelili kar 2.000 kompletov njihovih semen. V okviru sodelovanja s Čebelarsko zvezo Slovenije smo donirali tudi 100 medovitih dreves, ki bodo posajena na letošnji dan sajenja medovitih rastlin.

Postali smo član Zelenega omrežja Slovenije

V SKB banki si prizadevamo za dobrobit okolja, v katerem delujemo in poslujemo.

Več o projektu

SKB urbani čebelnjak

Dejstvo je, da so čebele, verjetno tudi zaradi prekomerne uporabe spodbujevalnih in zaščitnih sredstev v kmetijstvu, ogrožena vrsta. V mestih se tovrstna sredstva uporabljajo v manjšem obsegu, kar omogoča lažje preživetje čebel v urbanih okoljih.  Zato je urbano čebelarjenje postalo ena od možnih rešitev preživetja čebel, ki nam našo skrb za njih vračajo z opraševanjem rastlin in sladkim medom.

Več o projektu

Zaposleni

Trudimo se, da bi k trajnostno orientiranemu pogledu na svet in okolje okrog nas spodbudili tudi svoje stranke in zaposlene. To počnemo z majhnimi, a prijetnimi dejanji – dobra praksa je knjižna izmenjevalnica, kamor zaposleni prinesejo prebrano in odnesejo še neprebrano knjigo. S tem podpiramo trajnostno izmenjavo knjig in spodbujamo bralno kulturo. V banki je zelo aktivno Športno društvo SKB, kamor je včlanjenih več kot tretjina zaposlenih.

Velik poudarek dajemo izobraževanju in razvoju kadrov, zato svoje zaposlene spodbujamo k nenehni rasti. V okviru programa strategije in razvoja zaposlujemo strokovnjake različnih profilov in ustvarjamo nova delovna mesta, ki so bila do nedavnega za banko neobičajna. Tako banka vse bolj postaja delodajalec z multidisciplinarno ekipo strokovnjakov.

Povezani z dobrimi dejanji

Decembra 2023 smo pripravili dobrodelni izziv, v katerem smo z dobrimi deli podarjali svoj čas. V akciji je sodelovalo več kot 160 zaposlenih, ki so opravili številna dobra dejanja. Hvala vsem, ki ste pomagali soustvarjati lepše praznične dni in boljši jutri.

SKB banka je za vsako dobro dejanje zaposlenih Društvu Rdeči noski donirala 10 EUR.

Rezultati raziskave prihoda zaposlenih na delovno mesto

V letu 2022 smo prvič izvedli raziskavo o načinu prihoda zaposlenih na delovno mesto.

Na podlagi raziskave ocenjujemo, da zaposleni v SKB v povprečju za prihod na delovno mesto in z njega ustvari 0,65 tCO2e na leto. V prihodnje bomo zaposlene z različnimi aktivnostmi spodbujali k prehodu iz obstoječe mobilnosti k bolj trajnostnim rešitvam. Med ključnimi so zagotovo zmanjševanje potrebe po mobilnosti, spodbujanje uporabe javnega prevoza, skupinskega prevoza in uporabi transportnih sredstev brez emisij ter elektrifikacija mobilnosti v kombinaciji z energetsko učinkovitostjo.

Dobrodelnost

V sklopu podpore urbanemu čebelarstvu smo v letu 2023 namenili sredstva Društvu Urbani čebelar in se tako slovenskim čebelicam zahvalili za vse kar naredijo za naše okolje in nas.

Podpiramo dobra dejanja

Ob koncu leta 2023 smo pripravili dobrodelni izziv, v katerem je sodelovalo več kot 200 ljudi in v katerem smo skupaj opravili več kot 300 dobrih del. Društvu Rdeči noski smo donirali 10.000 EUR, da se bodo bolnišnični klovni lahko še naprej posvečali otrokom v bolnišnicah z vsem srcem, znanjem in talentom. Ker verjamemo v moč smeha in nasmehe otrok v slovenskih bolnišnicah.

 

Donacija Skupine OTP

Skupina OTP je ob poplavah avgusta 2023 donirala 2,2 milijona evrov. Sredstva je poleg SKB banke in Nove KBM prispevala tudi matična madžarska OTP banka. Donacija je namenjena prvim posredovalcem na poplavnih območjih, ki ob naravnih nesrečah s svojo nesebično pomočjo rešujejo življenja in imetje, Gasilski zvezi Slovenije, Gorski reševalni zvezi Slovenije in Rdečemu križu Slovenije.

Obema zvezama in humanitarni organizaciji se iskreno zahvaljujemo za predanost in dovršeno organizacijo reševalnih akcij ter sanacijo območij, ki še traja.

 

SKB banka in zaposleni

V banki smo za sodelavce, ki so bili oškodovani v naravni nesreči, vzpostavili sistem solidarnostne pomoči in plačane odsotnosti z dela, možnost plačane odsotnosti z dela pa imajo tudi prostovoljci v okviru prostovoljskih organizacij. Za pomoč pri soočanju s kriznimi razmerami smo zagotovili psihološko podporo, aktivirali pa smo se tudi zaposleni v banki; z razvlažilniki, vapi in ostalo opremo smo priskočili na pomoč sodelavcem in sodelavkam, ki so v poplavah utrpeli škodo.

Pokazali smo, da vrednota povezanosti med zaposlenimi še kako drži. Pomembno je, da si v težkih in nepredstavljivih situacijah stojimo ob strani ter si pomagamo. Hvala vsem za nesebično podporo in skrb.

 

Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke:

»V takšnih situacijah je pomembno, da pokažemo z besedami in dejanji, da oškodovani niso sami.  Zelo ponosna sem, da so moji sodelavci pripravljeni vedno nesebično pomagati, saj so se mnogi nemudoma odzvali na klic pomoči tako z materialnimi sredstvi kot s fizično pomočjo.«

Zaključek #Vztrajam dobrodelne vile

Decembrski čarobni čas smo si v sodelovanju z Lunino vilo, Inštitutom za zaščito otrok, polepšali z dobrodelnim #Vztrajam projektom. Posamezniki ste svojo srčnost izrazili na različne načine – od nasmeha, objema in prostovoljnih storitev do denarne donacije.

Več o projektu

Podpiramo dobra dejanja - donacija Zvezi prijateljev mladine Slovenije

Zavedamo se, kako zahtevno je bilo letošnje leto, zato smo finančna sredstva prispevali Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki skrbi za kakovost življenj otrok, mladostnikov in družin.

 

Več o projektu

#Vztrajam dobrodelni projekt

Decembra smo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije organizirali dobrodelni #Vztrajam projekt. Posamezniki so svojo srčnost izrazili na različne načine – od nasmeha, objema in prostovoljnih storitev do donacije.

Več o projektu

#Vztrajam

Z gibanjem #vztrajam pozivamo k aktivnemu življenju, vztrajanju, iskanju motivacije in navdihovanju drugh. Podpiramo doseganje vsakdanjih življenjskih ciljev v različnih obdobjih in situacijah. Posameznike vabimo k različnim #Vztrajam izzivom, s katerimi jih spodbujamo k zdravemu načinu življenja. Zavedamo se, da je le zdravo in srečno okolje tisto, v katerem lahko tudi mi uspešno poslujemo.

Več o projektu

V sklopu gibanja #Vztrajam, smo pripravili tudi različne dobrodelne projekte, s katerim smo zaposlene, stranke in vse tiste, ki spremljajo SKB banko spodbudili, da naredijo nekaj dobrega.

Zaključek #Vztrajam dobrodelne vile

Decembrski čarobni čas smo si v sodelovanju z Lunino vilo, Inštitutom za zaščito otrok, polepšali z dobrodelnim #Vztrajam projektom. Posamezniki ste svojo srčnost izrazili na različne načine – od nasmeha, objema in prostovoljnih storitev do denarne donacije.

Več o projektu

Podpiramo dobra dejanja - donacija Zvezi prijateljev mladine Slovenije

Zavedamo se, kako zahtevno je bilo letošnje leto, zato smo finančna sredstva prispevali Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki skrbi za kakovost življenj otrok, mladostnikov in družin.

 

Več o projektu

#Vztrajam dobrodelni projekt

Decembra smo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije organizirali dobrodelni #Vztrajam projekt. Posamezniki so svojo srčnost izrazili na različne načine – od nasmeha, objema in prostovoljnih storitev do donacije.

Več o projektu

Pošljite prošnjo za sponzorstvo

Zavzemamo se za dobre medčloveške odnose ter zdravo in pozitivno okolje,
zato skušamo pomagati posameznim združenjem in posameznikom s podobnimi vrednotami.

Kontaktirajte nas