Divje olimpijske igre v Parizu leta 1900

10. 04. 2024

Pariz bo igre letos gostil že tretjič, prvič pa so v mestu luči gostovale že leta 1900. Šlo je za druge igre moderne dobe, tako da so bile v primerjavi s sodobnimi precej nenavadne, sploh zato, ker so jih organizirali skupaj s pariško svetovno razstavo.

Divje olimpijske igre v Parizu leta 1900

Tako so trajale kar pet mesecev, dosti športnikov pa sploh ni vedelo, da nastopajo kot olimpijci. Med približno tisoč tekmovalci je bilo kar 720 Francozov, so bile pa to prve igre na katerih so nastopale ženske. Večina zmagovalcev je dobila pokale in ne medalj.

V nekaterih športih kot sta tenis in polo so nastopale narodnostno mešane ekipe. V kroketu so bili vsi tekmovalci Francozi, prišel pa jih je gledati točno en gledalec, Anglež, ki je samo zato pripotoval iz Nice. V dvojcu s krmarjem so Nizozemci svojega krmarja nadomestili s Francoskim otrokom; skupaj so zmagali, identiteta fanta pa je še vedno neznana, ugiba se, da je imel med 7 in 12 let.

V takrat še bolj oktansko navdahnjenih igrah se je dirkalo tudi z motornimi kolesi, poleg tega pa se je tekmovalo še v 15 avtomobilističnih disciplinah. Dirkalo se je z gasilskimi vozili, dostavnimi kombiji, bencinskimi in celo električni taksiji. V kategoriji malega avta na etapi Pariz-Toulouse-Pariz je zmagal Louis Renault, v svojem Renaultu seveda.

Takrat so se gledalci lahko navduševali še nad skupinsko vleko vrvi, streljanjem s topovi, balonarstvom, skokom v daljino s konjem in streljanjem živih golobov, kjer so tekmovalci postrelili 300 ptičev. To je bilo zadnjič, da se je na olimpijskih igrah tekmovalo v streljanju živih bitij, na igrah leta 1908 se je v disciplini streljanja jelenov že uporabljalo kartonske tarče.

Zvezdnik prvih pariških iger je bil Alvin Kraenzlein, ki še vedno velja za edinega športnika, ki je zlato odličje osvojil v 4 različnih individualnih disciplinah v atletiki.


Nazaj