Antične olimpijske igre

09. 04. 2024

V antičnih časih so bila športna tekmovanja prisotna tako na območju Egipta, Mezopotamije in Sredozemlja. Prirejala so se za počastitev umrlih ali čaščenje bogov. Grki so športu dajali še poseben pomen, saj so verjeli, da mora človek trenirati tako telo kot duha. Olimpijske igre so bile za razliko od ostalih športnih tekmovanj reden dogodek – z njimi so si antični zgodovinarji celo pomagali pri beleženju časa, Olimpijada namreč pomeni štiriletno obdobje med igrami.

Antične olimpijske igre

Aristotel je domneval, da so se prve igre zgodile leta 776 pr.Kr, kar je danes splošno sprejet datum. Grkom pa je bila bolj od zgodovine pomembna mitologija iger. Po enem od mitov naj bi se prve igre zgodile kot dirka, ki jo je lokalni kralj v bližini Olimpije priredil za snubce svoje hčere. Glede na to, da so bile igre prirejene v čast Zevsu pa naj bi jih po drugem mitu začel junak Heraklej (Herkules) da bi tako počastil svojega očeta z Olimpa.

Po tradiciji naj bi bil prvi olimpijski prvak kuhar in pek Coroebus iz Elide, ki je zmagal v teku na en stadij. Gre za antično mersko enoto po kateri se imenuje stadion in je dolga 192 metrov.


Nazaj