SKB d.d.

SKB NET PRO SKB NET

Banko je dobro imeti blizu,
bolje je imeti banko na dotiku

Več o digitalnem bančništvu

V banki SKB veliko pozornost namenjamo zagotavljanju varnosti SKB NET in PRO SKB NET spletnega bančništva. Zaradi stalnega razvoja varnostnih groženj smo se odločili za sodelovanje s podjetjem IBM, ki nudi vrhunske storitve zagotavljanja dodatnega nivoja varnosti uporabnikov.

Uporabnikom spletnega bančništva nudimo brezplačno rešitev IBM Trusteer Rapport.

Namestite si program!

Kaj je IBM Trusteer Rapport

IBM Trusteer Rapport je programska rešitev, ki zagotavlja dodatni nivo varnosti uporabnikov spletnega bančništva. Ne gre za klasičen antivirusni program temveč za program, ki deluje nad antivirusnim programom in delovanje le-tega ne omejuje niti ga ne nadomešča.

IBM Trusteer Rapport deluje znotraj spletnega brskalnika, kar pomeni, da zlonamerni programski opremi preprečuje komunikacijo oziroma vmešavanje v spletni brskalnik, obenem pa zlonamerno programsko opremo omeji (blokira) oziroma prestavi v karanteno. 


Prednosti namestitve IBM Trusteer Rapporta

Glavne prednosti uporabe IBM Trusteer Rapporta so, da rešitev zvišuje nivo varnosti uporabnikov pred sledečimi varnostnimi grožnjami:

 • zlonamerno programsko opremo (angl. Malware);
 • zvabljanjem (angl. Phishing);
 • farmingom (angl. Pharming);
 • napadom s posrednikom (angl. Man in the middle, Man in the browser);
 • neavtoriziranim zajemom ekranske slike;
 • vrivanjem v aktivno sejo brskalnika (angl. Session hijacking);
 • nehotenim nalaganjem zlonamerne programske opreme (angl. Drive-by download).

Pomembno je vedeti, da IBM Trusteer Rapport, tako kot druga varnostna programska oprema, nikoli ne nudi popolne zaščite pred zlonamerno programsko opremo in ostalimi varnostnimi grožnjami. IBM Trusteer Rapport doda dodatni nivo zaščite, ki zmanjšuje tveganje zlorabe spletnega bančništva.  


Namestite si IBM Trusteer Rapport

IBM Trusteer Rapport pridobite na tej povezavi, kjer sledite angleškim navodilom za namestitev.


Kako veste ali IBM Trusteer Rapport deluje

Po namestitvi programa boste v vašem brskalniku opazili ikono, ki ponazarja delovanje IBM Trusteer Rapporta:

 • če je IBM Trusteer Rapport ikona obarvana »zeleno« pomeni, da je spletna stran zavarovana z IBM Trusteer Rapportom;
 • če je IBM Trusteer Rapport ikona obarvana s »sivo« barvo pomeni, da stran ni zavarovana z IBM Trusteer Rapportom.

 Stran, ki je zavarovana s Trusteer Raportom  Stran, ki ni zavarovana s Trusteer Rapportom

 (vir: https://www.skb.net)

Pomembno: če želite omogočiti IBM Trusteer Rapport v brskalnikih Mozilla Firefox ali Google Chrome, ga morate po namestitvi omogočiti kot razširitev (angl. Extension) v samem brskalniku.

Opozorilo: IBM Trusteer Rapport je programska rešitev, ki jo je razvilo podjetje IBM, ki skrbi za njeno pravilno delovanje in vzdrževanje. Banka SKB ni skrbnik navedene programske rešitve in ne prevzema nobene odgovornosti za nedelovanje ali nepopolno delovanje programske rešitve, kakor tudi ne za kakršnekoli posledice, ki bi utegnile nastopiti kot posledica namestitve programske rešitve ali njene uporabe.

 

Pogosta vprašanja

Kaj je IBM Trusteer Rapport?

IBM Trusteer Rapport je programska rešitev, ki zagotavlja dodatni nivo varnosti uporabnikov spletnega bančništva.

Ali v primeru, da si namestim IBM Trusteer Report, ne potrebujem nobenega (drugega) antivirusnega programa ali kakšnih drugih programskih zaščit?

V SKB svetujemo, da uporabljate tudi druge varnostne programe, ker IBM Trusteer Rapport ne nadomesti delovanja ostalih programskih zaščit, doda le dodatni nivo varnosti pri uporabi spletnega bančništva in brskanju po spletu.

Na računalniku imam nameščen antivirusni program. Ali vseeno potrebujem IBM Trusteer Rapport?

Svetujemo vam, da si kljub temu namestite tudi IBM Trusteer Rapport, saj nudi dodaten nivo varnosti pri uporabi spletnega bančništva in brskanju po spletu.

Kako namestim IBM Trusteer Rapport?

 • Za namestitev kliknite povezavo oz. obiščite spletno stran https://www.ibm.com/support/trusteer/?lc=en_US.
 • Pritisnite gumb »Download links« desno zgoraj.
 • Odpre se vam novo okno, kjer iz menija izberete banko SKB ter izberete ikono vašega operacijskega sistema (Windows ali Mac OS).
 • Brskalnik nato prenese IBM Trusteer Rapport zagonsko datoteko, ki jo zaženete na svojem računalniku.
 • Za namestitev so potrebne administratorske pravice.

Ali lahko pri IBM Trusteer Rapportu upravljam z nastavitvami?

IBM Trusteer Rapport je samostojna programska oprema, ki vam omogoča tudi upravljanje z nastavitvami. Splošna varnostna politika, ki deluje v IBM Trusteer Rapportu je ista za vse uporabnike IBM Trusteer Rapporta. Če želite, lahko tudi sami spreminjate nastavitve. V SKB svetujemo, da uporabljate splošne varnostne nastavitve, ki jih je predvidel IBM.

Kako vem, da Trusteer Rapport deluje?

Delovanje IBM Trusteer Rapporta preverite tako, da se postavite v orodno vrstico brskalnika in preverite ali je posamezna stran zavarovana z IBM Trusteer Rapportom (zelena ikona) ali stran ni zavarovana  z IBM Trusteer Rapportom (siva ikona).

Preverite, če je posamezna stran zavarovana z Trusteer Rapportom

Kako IBM Trusteer Rapport deluje?

IBM Trusteer Rapport zazna proces namestitve zlonamerne programske opreme in jo onemogoči. Prav tako preprečuje že nameščeni programski opremi ali zlonamernim uporabnikom dostop do brskalnika in aktivne seje, znotraj katere teče spletno bančništvo ali druge spletne aplikacije.

Ali je IBM Trusteer Rapport obvezen za delovanje spletne banke?

Ne. IBM Trusteer Rapport ni obvezen za delovanje SKB spletnega bančništva. Je brezplačen varnostni pripomoček, ki zmanjšuje tveganja morebitnih zlorab pri poslovanju prek spletne banke, zato vam namestitev priporočamo.

Ali lahko IBM Trusteer Rapport kasneje odstranim?

Seveda. Tako kot vsak drug program lahko tudi IBM Trusteer Rapport zaustavite ali izbrišete z vašega računalnika. Programsko rešitev se pobriše prek operacijskega sistema in sicer prek standardnega postopka za dodajanje/brisanje programske opreme. Za odstranitev IBM Trusteer Rapporta potrebujete administratorske pravice.

Zakaj se mi tudi ob obisku drugih spletnih strani prikazujejo pojavna okna in obvestila?

IBM Trusteer Rapport varuje delovanje brskalnika, kar pomeni, da varuje tudi druga spletna mesta in aplikacije, ne samo SKB spletnega bančništva. Uporabniki lahko tudi ročno sami dodate posamezno spletno mesto pod zavarovano.

Ali IBM Trusteer Rapport kakorkoli vpliva na delovanje mojega računalnika?

IBM Trusteer Rapport ne vpliva na delovanje in hitrost vašega računalnika oziroma je vpliv na delovanje operacijskega sistema in spletnega brskalnika zanemarljiv.

Ali so kakšne omejitve vezane na internetni brskalnik ali operacijski sistem za delovanje IBM Trusteer Rapporta?

Tako kot večina programske opreme ima tudi IBM Trusteer Rapport določene tehnične omejitve. Tehnične omejitve delovanja IBM Trusteer Rapporta so objavljene na povezavi.

Prikaži vse