Odhajate v tujino?

Kartice

Kolikšni so limiti za brezstično plačevanje brez vnosa PIN številke v tujini?

Znesek transakcije se lahko razlikuje med posameznimi državami (npr. v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji Franciji, Španiji in Grčiji po večini 50 EUR, na Hrvaškem 40 EUR, v Švici 80 CHF, Angliji pa 100 GBP). Za višje zneske je potrebno pri plačilu s kartico opraviti nakup na klasičen način. Kartico je največkrat potrebno vstaviti v POS-terminal in nakup potrditi z vnosom PIN številke na POS-terminalu.

Ali je v tujini ugodnejše poslovanje z gotovino ali plačevanje s plačilno kartico?

Na mestih, kjer se tuja valuta v evro preračuna po menjalnih tečajih kartičnih sistemov, predlagamo uporabo plačilnih kartic, saj so ti tečaji praviloma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic. Na POS-terminalu za plačilo blaga ali storitev vedno izberite plačila v lokalni valuti, saj se bo preračun v evre tako izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru, da boste izbrali možnost plačila s konverzijo, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke - lastnice prodajnega mesta. 

Preverite Visa tečajnico.

Zakaj prejemam obvestilo o pribitku Visa tečajnice ECB?

V skladu z EU Uredbo 2021/1230 banke v zvezi s kartičnimi plačilnimi transakcijami, kjer se izvaja valutna konverzija v katerikoli valuti, ki se razlikuje od valute EUR, se imetnikom kartic prikazujejo vsa nadomestila in menjalni tečaj za pretvorbo valut na bankomatu ali prodajnem mestu kot odstotni pribitek na zadnji razpoložljivi referenčni menjalni tečaj ECB. 

Imetnik kartice prejme tovrstno obvestilo (SMS ali potisno sporočilo) samo v primeru neevrske transakcije za valute, ki so predmet Uredbe v okviru držav EGP, torej v primeru, da bo uporabljen menjalni tečaj na strani banke izdajateljice. To se bo zgodilo, ko boste izbrali plačilo v valuti kartice v nasprotju z valuto trgovca ali bankomata.

Stroški pri transakcijah s karticami se zaradi tega niso spremenili, novost je zgolj obvestilo, ki ga prejmete zato, da bi izbrali zase najboljšo možnost pretvorbe valut v EU, oziroma njenih pridruženih članicah (EGP). Prek spletne strani lahko vsakokrat opravite informativni izračun pribitka na referenčni menjalni tečaj ECB in se tako prepričate o točnosti.

Kaj storiti, če vam na počitnicah ukradejo kartico ali jo izgubite?

V primeru kraje ali izgube kartice, morate kartico TAKOJ preklicati. Za preklic kartice pokličite na številko +386 1 471 50 90, ki je dosegljiva 24/7, incident pa prijavite tudi na najbližji policijski postaji.

Dodatno vam svetujemo tudi, da sklenete Zavarovanje kartic plus in tako zavarujete vse SKB kartice in določene osebne predmete.

Kako lahko povečate varnost kartice?

V MOJ@SKB mobilni banki lahko preprosto urejate varnostne nastavitve kartic, ki jih lahko prilagajate lastnim željam in potrebam.

Varnostne nastavitve vam omogočajo, da si:

  • začasno blokirate kartico,
  • omogočite oz. onemogočite nakupovanje preko interneta,
  • omogočite oz. onemogočite poslovanje na bankomatu,
  • omogočite oz. onemogočite kupovanje izven Slovenije.
     

Na debetnih karticah lahko izbirate tudi med 3 vrstami novih dnevnih limitov za nakupe na internetu ter dvige na bankomatu:

  • internet: 500 EUR, 2.500 EUR, 30.000 EUR,
  • bankomat: 250 EUR, 850 EUR, 2.000 EUR.


Varnostne nastavitve na karticah veljajo takoj. Pred odhodom v tujino vam svetujemo, da si omogočite kupovanje izven Slovenije, ki ga lahko nato ob prihodu domov ponovno onemogočite. V primeru, da ne najdete svoje kartice ali ste mnenja, da ste kartico izgubili oz. so vam jo odtujili, si jo lahko tudi začasno blokirate. 

Preberite več

Odhajate na počitnice - kaj je potrebno urediti za nemoteno poslovanje s plačilnimi karticami na poti?

Svetujemo vam, da pred odhodom na počitnice preverite veljavnost svojih plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe. Limit porabe na vaši plačilni kartici predstavlja razpoložljivo stanje na kartičnem računu, ki ga mesečno lahko izkoristite za nakupe ali dvige gotovine. Če odhajate na daljši oddih ali potovanje v tujino, vam priporočamo, da ga začasno povišate. To lahko storite v SKB poslovalnicah.

Priporočamo, da s seboj ne nosite večjih zneskov gotovine. Z vašo Visa debetno kartico osebnega računa lahko gotovino ob nizkem znesku provizije dvigujete na številnih bankomatih v tujini, od 1. 7. 2023 pa lahko celo popolnoma brezplačno dvigujete na bankomatih OTP banke na Hrvaškem. Preverite široko mrežo bankomatov hrvaške OTP banke, ki šteje več kot 430 bankomatov. 

Za plačilo na skoraj 30 milijonih prodajnih mest pa uporabljajte vsaj eno od kartic z odloženim plačilom. Obe kartici lahko uporabite tudi za dvig gotovine, zaradi visokih provizij pa vam svetujemo, da to storite le v izrednih primerih. V primeru večjih nakupov v tujini ali za plačilo počitnic pa si lahko stroške plačila s kreditnimi karticami razdelite na obroke.

Dodatno za varno poslovanje poskrbi Varnostni SMS, ki vas obvesti o dvigu gotovine na bankomatu, nakupu na prodajnem mestu, nakupu prek spleta in telefona. Tako ste takoj obveščeni o vsaki transakciji, ki je bila v Sloveniji ali v tujini opravljena z vašo kartico. V primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice boste tako takoj prejeli obvestilo, da se z vašo kartico dogaja nekaj nenavadnega. Varnostni SMS lahko preprosto naročite z vlogo prek SKB NET spletne banke ali v katerikoli SKB poslovalnici. 

Svetujemo vam tudi, da za primer izgube ali kraje kartice sklenete Zavarovanje kartic plus in tako zavarujete vse SKB kartice in osebne stvari.

Blog zapisi