Odhajate v tujino?

Dvigi gotovine na bankomatih

Ali je v tujini ugodnejše poslovanje z gotovino ali plačevanje s plačilno kartico?

Na mestih, kjer se tuja valuta v evro preračuna po menjalnih tečajih kartičnih sistemov, predlagamo uporabo plačilnih kartic, saj so ti tečaji praviloma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic. Na POS-terminalu za plačilo blaga ali storitev vedno izberite plačila v lokalni valuti, saj se bo preračun v evre tako izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru, da boste izbrali možnost plačila s konverzijo, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke - lastnice prodajnega mesta. 

Preverite Visa tečajnico.

Bankomat v tujini mi je zaračunal dodatno provizijo za dvig. Za kakšno provizijo gre?

Svetujemo, da pred dvigom gotovine na bankomatu v tujini preverite, kdo je lastnik bankomata. Večina bank zaračuna fiksno provizijo ne glede na znesek dviga, zato je v tem primeru bolje dvigniti večjo vsoto denarja, saj je dodaten strošek enak, če dvignete 20 € ali 150 €.

Bodite pozorni na sporočila na bankomatih in v primeru, da niste prepričani o morebitnih dodatnih stroških, transakcijo prekinite.

Od 1. 7. 2023 naprej pa lahko s svojo Visa debetno kartico osebnega računa popolnoma brezplačno dvigujete gotovino na bankomatih OTP banke na Hrvaškem. Preverite široko mrežo bankomatov hrvaške OTP banke, ki šteje več kot 430 bankomatov. 

Ali se pri dvigovanju na SKB bankomatih zaračuna provizija za dvige s karticami, ki so izdane v drugih državah EU?

Da, strošek znaša 3,95 EUR. Večina bank zaračuna fiksno provizijo ne glede na znesek dviga, zato je v tem primeru bolje dvigniti večjo vsoto denarja, saj je dodaten strošek enak, če dvignete 20 € ali 150 €.

Kaj lahko pričakujem pri dvigu gotovine na Hrvaškem?

Na bankomatih na Hrvaškem se letos, zaradi prevzema evra, ne zaračunavajo provizije za valutno menjavo, kot je to bila praksa v prejšnjih letih - kljub temu pa dvigi niso povsod zastonj.

 1.    Dvigovanje na bankomatih OTP banke Hrvaška

Od 1. 7. 2023 naprej lahko s svojo Visa debetno kartico osebnega računa popolnoma brezplačno dvigujete gotovino na bankomatih OTP banke na Hrvaškem. Preverite široko mrežo bankomatov hrvaške OTP banke, ki šteje več kot 430 bankomatov.

2.    Dvigovanje na bankomatih drugih bank, ki niso v lasti OTP banke Hrvaška

Do brezplačnih dvigov na bankomatih drugih bank v območju evra so upravičeni imetniki določenih SKB paketov oziroma kartic, vendar pa so izvzeti morebitni stroški tujih bank, ki jih lahko zaračuna banka lastnica bankomata. 

Imetnikom MOJ M ali MOJ L paketa, ISIC paketa, Paketa za mlade ali imetnikom Platinum kartic, SKB banka ne bo zaračunala nadomestila za dvig gotovine (v okviru ponudbe), bo pa Hrvaška banka lahko zaračunala provizijo za dvig na njihovem bankomatu. Bodite pozorni na obvestila na bankomatu! V primeru, da se z zaračunano provizijo ne strinjate, lahko dvig prekinete.

Strankam svetujemo, da dvige gotovine opravijo na bankomatih OTP banke Hrvaška ali pa plačujejo s kartico. Če so dvigi na drugih bankomatih, ki niso v lasti OTP banke Hrvaška nujni, naj bodo omejeni, tj. bolje da opravite enkratni večji dvig kot več manjših, saj se provizije banke lastnice bankomatov razlikujejo.

Blog zapisi