Projekti

SKB urbani čebelnjak

29. 08. 2018

Dejstvo je, da so čebele, verjetno tudi zaradi prekomerne uporabe spodbujevalnih in zaščitnih sredstev v kmetijstvu, ogrožena vrsta. V mestih se tovrstna sredstva uporabljajo v manjšem obsegu, kar omogoča lažje preživetje čebel v urbanih okoljih.  Zato je urbano čebelarjenje postalo ena od možnih rešitev preživetja čebel, ki nam našo skrb za njih vračajo z opraševanjem rastlin in sladkim medom.

SKB urbani čebelnjak

SKB – z naravo v mestu

SKB se s projektom »SKB – z naravo v mestu« pridružuje zgodbi urbanega čebelarstva v želji, da prispeva k ohranjanju čebel in s skrbjo za njihov življenjski prostor. Kranjske Sivke so se nam pridružile na terasi SKB poslovne stavbe.

V okolici urbanega panja smo s pomočjo Botaničnega vrta zasadili medovite rastline in čebelam omogočili karseda najbolj kakovostni dom v mestnem okolju. Na ta način obeležujemo 20. maj, ki so ga Združeni narodi na pobudo slovenskih čebelarjev razglasili za Svetovni dan čebel in je rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva.


Čebelja pot

Za dobrobit SKB čebel skrbi urbani čebelar Gorazd Trušnovec. Ponosni smo, da bo naš čebelnjak kmalu zarisan tudi v zemljevid Čebelje poti Mestne občine Ljubljana. Prav naše glavno mesto Ljubljana se tudi zaradi sodelovanja podjetij, ki vstopamo v urbano čebelarstvo ter zasaditvijo medovitih rastlin in dreves, odlikuje z edinstvenim odnosom do čebel in čebelarstva v urbanem okolju. 

 

SKB urbani čebelnjak je povezan tudi z ljubljansko arhihekturno dediščino

Ob zamisli, kako povezati urbano čebelarstvo, naravo in kulturno dediščino, s katero se srečujemo v mestu Ljubljana, smo se v SKB odločili, da pri zasnovi in poslikavi urbanih panjev vključimo tudi arhitekturno dediščino.

Panje, v katere smo naselili naše čebelje družine, zato krasijo vzorci pionirjev slovenske arhitekture: Jožeta Plečnika, Maksa Fabianija in Ivana Vurnika, ki so pustili močan pečat na ljubljanskem stavbarstvu. Pri poslikavi in izboru motivov nam je na pomoč priskočil Center arhitekture Slovenije, vzorce za panje je oblikovala Tina Gradišer, ročno pa jih je poslikala Bea Avguštin.

 

Opazujmo čebele, saj se lahko veliko naučimo od njih:
marljivosti, organiziranosti, vztrajnosti in učinkovitosti.

Predvsem pa nas s svojim vzorom učijo medsebojne povezanosti in sodelovanja.

Galerija - Urbani čebelnjak

Urbani čebelnjak


Nazaj