Digitalno bančništvo, Osebne finance, Poslovne kartice

Spletne prevare imajo mnogo obrazov

02. 10. 2023

Seznanite se z različnimi načini, s katerimi se spletni goljufi poskušajo dokopati do vaših osebnih podatkov in vašega denarja. Dejstvo namreč je, da za varnost pri spletnem poslovanju lahko največ naredi vsak posameznik sam.

Spletne prevare imajo mnogo obrazov

Ste že bili žrtev spletne prevare? Morda poznate nekoga, ki so ga ogoljufali?

Z razvojem novih tehnologij in širjenjem digitalizacije na vsa življenjska področja so v porastu tudi različne spletne prevare. Z uporabo sodobnih tehnologij in umetne inteligence bodo kibernetske prevare postale še bolj sofisticirane in bodo zelo usmerjeno ciljale ter zlorabljale človekovo ranljivost. Vse z namenom goljufanja in kraje denarja. Ne nasedajte še vi - preverite, kako se pred goljufi lahko zaščitite.

Zaščitite se

Phishing narašča

SI-CERT je v poročilu za leto 2022 opozoril, da med kibernetskimi incidenti že nekaj časa glede porasta izstopa ribarjenje (po angleško phishing). V letu 2022 je namreč od skupaj 4123 obravnavanih incidentov predstavljal tretjino vseh prijav. Skupen znesek finančne škode obravnavanih incidentov v letu 2021 je v Sloveniji znašal kar 1,45 milijona evrov.

Porast poskusov phishing napadov, ko goljufi prek lažnih spletnih strani, družbenih omrežij, elektronske pošte ali prek spletnih obrazcev poskušajo pridobiti osebna uporabniška imena in gesla za dostop do spletnih ali mobilnih bank, beležijo tako banke v Evropski uniji kot tudi pri nas.

Ne nasedajte spletnim goljufom in se zaščitite pred vedno pogostejšimi spletnimi prevarami.

Zaščitite se

Poznate ljubezensko prevaro? Kaj pa nigerijsko prevaro? So vas kdaj že klicali iz Microsoftove podpore?

Na spletu se pojavlja vedno več različnih prevar in težko jim je slediti. Dobro je poznati vsaj osnovna pravila, kako se pred njimi zaščititi, še boljše pa je, da se o načinih za spletno varnost čimbolj podučite!

  • Prek elektronske pošte, SMS sporočila ali telefonskega klica nikoli ne posredujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Na povezavah, poslanih prek elektronske pošte ali SMS sporočil, nikoli ne vpisujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Sumljiva sporočila, ki jih domnevno prejmete s strani banke, preverite s svojo banko ali hranilnico, najbolje pa je, da jih nemudoma zbrišete.
  • Pogosto menjajte geslo in PIN številko.
  • Izogibajte se avtomatskemu shranjevanju gesel v internetnem brskalniku.
  • Bodite pozorni na vsak telefonski klic, pri katerem gre za posredovanje osebnih podatkov in gesel.
  • Svoj računalnik zaščitite s protivirusnimi programi in požarnimi zidovi.
  • Kupujte samo na preverjenih internetnih straneh.

Zaščitite se


Nazaj