Poslovne finance, Varnostne novice, Osebne finance

V mesecu kibernetske varnosti ponovno ozaveščamo javnost glede tveganj spletnih prevar

01. 10. 2023

Članice Združenja bank Slovenije, banke in hranilnice, so pripravile vseslovensko kampanjo ozaveščanja javnosti glede tveganj različnih spletnih prevar. Cilj kampanje je okrepiti zavedanje o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah, z namenom, da bi uporabniki bančnih storitev uspešneje zaznali poskuse prevar in jih pravočasno tudi preprečili. Dejstvo namreč je, da za varnost pri spletnem poslovanju lahko največ naredi vsak posameznik sam.

V mesecu kibernetske varnosti ponovno ozaveščamo javnost glede tveganj spletnih prevar

Drugi val kampanje v mesecu
kibernetske varnosti

V okviru meseca kibernetske varnosti so članice Združenja bank, banke in hranilnice pričele z izvedbo drugega, jesenskega vala kampanje ozaveščanja. Fokus tokratne kampanje bo na investicijskih prevarah (vlaganja v kriptovalute) v povezavi z oddaljenim dostopom do naprav potencialnih žrtev. Število teh prevar namreč narašča, oškodovanja pa so zelo visoka.

Kampanja s ciljem okrepiti zavedanje o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah, bo potekala prek TV oglasov, z opozorili na svetlobnih digitalnih panojih in z objavami na družbenih omrežjih ter spletni strani https://pazi.se/. V okviru kampanje je izšla tudi posebna številka revije Bančni vestnik, ki je v celoti posvečena kibernetski varnosti.

Preberite več o prvi in drugi fazi kampanje v sporočilu za javnost.

 

Že poznate osnovna pravila
zaščite pred prevarami?

  • Prek elektronske pošte, SMS sporočila ali telefonskega klica nikoli ne posredujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Na povezavah, poslanih prek elektronske pošte ali SMS sporočil, nikoli ne vpisujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Sumljiva sporočila, ki jih domnevno prejmete s strani banke, preverite s svojo banko ali hranilnico, najbolje pa je, da jih nemudoma zbrišete.
  • Pogosto menjajte geslo in PIN številko.
  • Izogibajte se avtomatskemu shranjevanju gesel v internetnem brskalniku.
  • Bodite pozorni na vsak telefonski klic, pri katerem gre za posredovanje osebnih podatkov in gesel.
  • Svoj računalnik zaščitite s protivirusnimi programi in požarnimi zidovi.
  • Kupujte samo na preverjenih internetnih straneh.

preverite še ostale načine za zaščito


Nazaj