Poslovne finance, Varnostne novice, Osebne finance

V letu 2024 ponovno ozaveščamo javnost glede tveganj spletnih prevar

20. 03. 2024

Članice Združenja bank Slovenije, banke in hranilnice, so tudi v letu 2024 pripravile vseslovensko kampanjo ozaveščanja javnosti glede tveganj različnih spletnih prevar. Cilj kampanje je okrepiti zavedanje o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah, z namenom, da bi uporabniki bančnih storitev uspešneje zaznali poskuse prevar in jih pravočasno tudi preprečili. Dejstvo namreč je, da za varnost pri spletnem poslovanju lahko največ naredi vsak posameznik sam.

V letu 2024 ponovno ozaveščamo javnost glede tveganj spletnih prevar

Prvi letošnji val kampanje
kibernetske varnosti

Članice Združenja bank, banke in hranilnice so pričele z izvedbo prvega letošnjega vala kampanje ozaveščanja. Tudi letos bo fokus kampanje na investicijskih prevarah (vlaganja v kriptovalute) v povezavi z oddaljenim dostopom do naprav potencialnih žrtev. Število teh prevar namreč narašča, oškodovanja pa so zelo visoka.

Kampanja s ciljem okrepiti zavedanje o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah, bo potekala prek TV oglasov in z objavami na družbenih omrežjih ter spletni strani https://pazi.se/

 

Že poznate osnovna pravila
zaščite pred prevarami?

  • Prek elektronske pošte, SMS sporočila ali telefonskega klica nikoli ne posredujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Na povezavah, poslanih prek elektronske pošte ali SMS sporočil, nikoli ne vpisujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.
  • Sumljiva sporočila, ki jih domnevno prejmete s strani banke, preverite s svojo banko ali hranilnico, najbolje pa je, da jih nemudoma zbrišete.
  • Pogosto menjajte geslo in PIN številko.
  • Izogibajte se avtomatskemu shranjevanju gesel v internetnem brskalniku.
  • Bodite pozorni na vsak telefonski klic, pri katerem gre za posredovanje osebnih podatkov in gesel.
  • Svoj računalnik zaščitite s protivirusnimi programi in požarnimi zidovi.
  • Kupujte samo na preverjenih internetnih straneh.

preverite še ostale načine za zaščito


Nazaj