Finančno opismenjevanje

Varčevati ali investirati?

Najprej finančna rezerva, nato oplemenitenje

Varčevanje je redno dajanje denarja na stran. Zavestno se odločimo, da del svojih prihodkov ne bomo potrošili temveč privarčevali (v korist večje finančne varnosti in za nakup stvari, ki so za nas pomembnejše). Varčevanje je ključno, če želimo imeti na strani dovolj denarja za nepredvidene situacije ali uresničitev življenjskih ciljev.

Ko smo denar za finančno rezervo že privarčevali je smiselno, da del denarja oplemenitimo. Investiranje denarja je en korak naprej od varčevanja in je proces uporabe denarja za nakup različnih naložb (delnic, obveznih, vzajemnih skladov), ki imajo verjetnost, da bodo sčasoma ustvarile večjo stopnjo donosa kot denar, ki smo ga privarčevali s tradicionalnimi načini varčevanja.

Spoznajte družino Bogataj in se naučite učinkovitega ravnanja z denarjem

Družina Bogataj je tipična slovenska družina; ponavadi ljubeča, včasih tudi malo razgreta. vedno pa se rada nauči kaj novega o ravnanju z denarjem.

Poglejte, kako oče Martin, mama Ana, sin Tim, hči Janja ter babi in dedi upravljajo s svojimi financami. Morda boste našli kak uporaben nasvet tudi zase.

Znanje je sveta vladar

Zakaj je vplačevanje v okviru varčevalnega načrta dobra odločitev?

Redna mesečna vplačila zagotavljajo, da vlagatelj v povprečju ne kupuje zgolj v času ko so tečaji v povprečju visoki, pač pa tudi v obdobjih padcev tečajev in kapitalskih kriz, torej tudi v času ko so tečaji v povprečju poceni. Na ta način si vlagatelj po metodi povprečnega nakupnega stroška gradi neko povprečno ceno, ki mu dolgoročno omogoča doseganje povprečnega dolgoročnega donosa, ki ga prinaša izbrana naložba.

Naročite se na brezplačen posvet s svetovalcem in pridobite dodatne nasvete in informacije za varčevanje v skladih. 

Blog zapisi