Zakaj med tekom zbada pod rebri?

30. 12. 2020

Bolečina ob strani, tik pod rebri, je zelo pogosta neprijetnost, ki se velikokrat pojavi med tekom. Zakaj nastane še ni popolnoma znano, dobro pa je poznati razloge, ki nam pomagajo bolečino omiliti, ko se ta pojavi.

Zakaj med tekom zbada pod rebri?

Obstaja več teorij, zakaj bolečina pod rebri sploh nastane. Ena od teh pravi, da je bolečina povezana z gibanjem organov med samim tekom, kar lahko obremeni vezi trebušne prepone, ki držijo druge organe v trebušni votlini.

Najbolj verjetna razlaga pa je, da je povezana s samo vzdržljivostjo tekača in napačnim dihanjem med tekom. Prav tako se lahko pojavi tudi če govorimo med tekom, saj takrat ne dihamo pravilno.

Kaj lahko naredimo:

  • Naučimo se pravilnega dihanja s trebušno prepono tako, da prsni koš ostane statičen. To se naučimo tako, da ležimo na tleh in si položimo knjigo na trebuh, pri dihanju pa se mora knjiga dvigovati gor in dol.
  • Poleg tekaških treningov izvajamo tudi vaje za moč trupa. Da okrepimo trebušne mišice in s tem podpremo notranje ograne.
  • Pričnimo teči enakomerno - raje gradimo na dolžini, kot na hitrosti teka.
  • Pred vadbo se izogibajmo obrokom.

Tekaško vadbo vzemite resno in s pravilnim pristopom. Ne pozabite na ogrevanje in stopnjevanje intenzivnosti teka. Tecite umirjeno, tako hitro da lahko med tekom govorite.


Nazaj