Zakaj izbrati tek?

27. 08. 2021

Ali veš, da je tek v zadnjih letih postal najhitreje rastoč rekreativni šport? V resnici se temu podatku sploh ne moremo čuditi, saj se tek ponaša s številnimi odlikami, ki vplivajo na kakovost življenja.

Zakaj izbrati tek?

Zakaj je tek tako zdrav in zakaj se je zanj bolje odločiti kot pa za katero koli drugo športno panogo? Poglejmo ...

1. Teče lahko prav vsak

Za tek v resnici ne potrebujemo nobene drage naprave, za katero bi morali varčevati, da bi se ga lotili. Potrebujemo pa dobro kondicijo (o kateri bomo še veliko pisali, predvsem, kako jo pridobiti), primerna oblačila ter odlično tekaško obutev. Vsekakor ne smemo pozabiti na veliko mero dobre volje in motivacije.

2. Tek je sredstvo za ohranjanje primerne telesne teže in zdravja

Veliko ljudi prične teči, ker se seznanijo s tem, da jim bo tek pomagal ohranjati oziroma vzdrževati telesno težo. Tek torej nudi veliko mero zdravja, saj je to odvisno tudi od naše telesne teže.

3. Tek je čas za razmišljanje

Tek je odlična priložnost, da lahko med njim razmišljaš o vseh svojih težavah, radostih, delu in še čem. Raziskave so pokazale, da tek v primerjavi z drugimi športnimi dejavnostmi najbolj pripomore k temu, da od nas odžene negativne misli. Zdravniki ljudem, ki so v depresivnem stanju, naročajo, naj se le lotevajo teka, ker bodo kaj kmalu lahko videli njegove pozitivne učinke.

4. Tek izboljšuje telesno vzdržljivost

Ali kdaj razmišljaš o tem, ali je tvoja telesna vzdržljivost še vedno taka kot pred leti? Takrat je bilo veliko več časa za ukvarjanje s številnimi dejavnostmi, kajneda? Če si želiš, da bo tvoja telesna vzdržljivost spet na višku, se loti teka. To ti bodo svetovali tudi največji strokovnjaki.

5. Tek pripomore k zdravemu srcu in ožilju

Le kdo si ne želi imeti zdravega srca in ožilja. Poskrbi, da bo tako še naprej, zato se vsaj trikrat na teden loti teka, četudi le za pol ure.

6. Tekače redkeje pestijo bolezni

Če poznaš katerega od strastnih tekačev, pomisli nanj in se vprašaj, kdaj je bila ta oseba, o kateri razmišljaš, nazadnje bolna. Tudi ,ko vsi drugi že podležejo prehladu in podobnim nadlegam, so tekači še vedno zdravi. Splošno znano je, da tekače zelo redko pestijo razne bolezni, če pa se jih že poloti katera od njih, pa je znano tudi, da veliko hitreje okrevajo.

7. Tekači so samozavestnejši, učinkovitejši pri delu in bolj zadovoljni s svojim življenjem

Za tekače je na splošno znano, da so zelo samozavestna bitja, ki so na svojem področju delovanja med bolj uspešnimi in da so na splošno s svojim življenjem zelo zadovoljni. Le redko bomo srečali tekača, ki nam bo nergal in negodoval nad svojim življenjem. Vso negativno energijo namreč vsak dan sproti porabi med tekom, tako da je prav nič ne ostane.

8. Tekači živijo dlje

Zadnje zelo pomembne raziskave, ki so bile opravljene na področju teka, kažejo na to, da ljudje, ki se intenzivno ukvarjajo s tekom, živijo veliko dlje, kot tisti, ki se ne ukvarjajo ali pa se ukvarjajo s katero od drugih področij športa. Na podlagi osmih študij je bilo celo dokazano, da se starost pri tekačih obeh spolov povprečno zviša za skoraj 4 leta.

9. Tekaški dogodki dajejo pravi čar

Tek velja za individualen šport, vendar lahko na različnih tekaških prireditvah čutimo veliko skupno pripadnost, ki jo na primer zelo redko zaznamo pri drugih oblikah športa. Za večino rekreativnih tekačev je namreč značilno, da ne tekmujejo med seboj, temveč želijo samo izboljšati svoj osebni rezultat.

Tako - našteli smo 9 glavnih prednosti oziroma odlik, ki ti jih na pladnju ponuja tek.

So te odlike teka dovolj motivirale, da postane del tvojega življenja?


Nazaj