Naložbe

Varčevanje v vzajemnih skladih: naj trenutno stanje na trgu ne vzbudi dvomov

17. 11. 2022

Edina stalnica v življenju so spremembe - čedalje višja inflacija, nestrpnosti med Rusijo in Ukrajino, zviševanje obrestnih mer s strani centralnih bank in še mnogi drugi dogodki, popolnoma razumljivo tudi tokrat vplivajo na globalne finančne trge. Poleg rdečih številk na borznih tečajnicah zaznavamo tudi pojav višje nihajnosti (hitro menjavanje rasti in padcev tečajev). Močnejših nihanj navzdol že daljše obdobje ni bilo, zato se v vlagateljih pojavljajo številni dvomi. Ker se kapitalski trgi od nekdaj gibljejo v različne smeri, pa pojav pravzaprav ni nič novega – le pozabili smo nanj.

Varčevanje v vzajemnih skladih: naj trenutno stanje na trgu ne vzbudi dvomov

Kako vse to vpliva na varčevanje v vzajemnih skladih?

Vzajemni skladi so namenjeni predvsem dolgoročnemu ter ciljnemu varčevanju, zato ima nihajnost na donose, zaradi ene posamezne situacije ali šoka na trgu, skozi prizmo daljšega časovnega obdobja manjši vpliv. Za premoženje sklada skrbi veliko število strokovnjakov, ki stalno spremljajo dogodke na kapitalskih in finančnih trgih, v posameznih gospodarstvih in družbah. To pripomore k večji prilagodljivosti vaše naložbe na različne tržne situacije in vlagatelju prihrani potrebo po dnevnem spremljanju uspešnosti sklada ter po hitrih reakcijah, ki včasih tudi niso najboljše.

Dobro je vedeti

Izkušnje kažejo, da umik z delniških trgov v razmerah povečane nihajnosti pogosto ni pravilna odločitev, predvsem če v tistem trenutku teh sredstev ne potrebujemo. V takšnih trenutkih dobita na začetku zastavljen cilj ter načrtovano obdobje varčevanja še večji pomen – samo ponovno se ju je potrebno spomniti.

Negotovost na finančnih trgih lahko še dodatno zaobidemo oziroma jo zmanjšamo z rednim mesečnim varčevanjem. Na ta način odpade bojazen, da bi večji znesek vložili ob nepravem trenutku, na primer tik pred (večjo) spremembo.

Varčevalni načrt kot optimalen način varčevanja

  • Vlagati lahko začnemo takoj in z manjšimi zneski - brez čakanja, da se nabere večja vsota.
  • Se izognemo čustvenemu vrtiljaku, ki ga ustvarjata strah pred izgubo in pohlep po še višjih donosih.
  • Prihranimo na času, saj se z naložbo ni treba aktivno ukvarjati.

Ne glede na to ali se varčuje v investicijskih skladih prek enkratnih vplačil ali prek rednega mesečnega varčevanja, igra pri tovrstnemu varčevanju ključno vlogo predvsem razpršitev premoženja. Pri varčevanju v skladih vaše premoženje upravljajo dobro usposobljeni upravitelji, ki poskrbijo za ustrezno razpršenost naložb, upravljanje pa vseskozi poteka v okvirih jasne naložbene politike posameznega sklada – vse morebitne skrbi so torej odveč.


Nazaj