Tek in boleče koleno

30. 12. 2020

Pri teku se najbolj izrazijo bolečine v kolenih, kolkih in tudi v stopalih. Najbolj poznana bolečina večine tekačev je boleče koleno. Zavedati se moramo, da ena bolečina lahko pripelje do druge in je posledica prve. 

Tek in boleče koleno

Razlogi za poškodbe

Do poškodb največkrat pride, ker se tekač teka loti brez strokovnega vodenja in:

  • takoj prične z večjo količino tekov,
  • ne usmeri pozornosti na celosten pristop k teku,
  • pozabi na ogrevanje, raztezne vaje po vadbi in na vaje za moč.

Če ne vključujemo vsega v naš proces vadbe, hitro nastanejo bolečine. Pojavijo se v kolenu, stopalu in kolku.

Poškodbe pri teku se torej pojavijo zaradi nepravilne tehnike teka in zaradi pretiravanja pri količini teka, pri teku navzdol in pri zanemarjanju vaj za moč celega telesa. Predvsem se moramo pri teku usmeriti na vaje za stabilizacijo.

Ogrevanje je nujno

Predno se odpravimo na daljši tek je potrebno naše telo ogreti. Lahkotno ogrevanje s tekom, raztezne gimnastične vaje ter atletska abeceda so trije stebri teka, s katerimi boste varno stopili na tekaški trening. Vse tekaške vaje – atletska abeceda, vas bodo popeljale skozi proces učenja pravilne tehnike teka. 

Boleče koleno

Bolečina na sprednji strani kolena se pojavi zaradi ponavljajočega se in povečanega hrustančnega stika med pogačico in stegnenico. Pritisk med pogačico in stegnenico se torej med tekom poveča in to privede do bolečin. Bolečina se lahko stopnjuje.

Kako preprečiti poškodbe?

Če želimo v prihodnosti poškodbe omiliti oziroma preprečiti, moramo:

  • osvojiti pravilno tehniko teka,
  • pričeti z vajami za moč.

V tem času zmanjšate količino teka, vključujte hojo in se izogibajte teku navzdol. Svoj tekaški korak skrajšajte in stopalo postavljajte na tla čim bolj pod sabo, saj se bo s tem zmanjšal pritisk na koleno. Poskusite imeti rahlo pokrčeno koleno že predno stopite na tla. S tem se aktivirajo stegenske mišice in omeji pritisk na koleno pri stiku s podlago.


Nazaj