Paketi

Prvič stopate na pot finančne samostojnosti? Z osebnim računom bo vse lažje.

19. 01. 2022

Z brezplačnim osebnim računom v okviru Paketa za mlade najmlajši spoznavajo pomen varčevanja in odgovornosti do svojih prihrankov. Paket raste z vašim otrokom saj lahko storitve aktivirate, ko zanj postanejo aktualne. Ob dopolnjenem 15. letu otrok prejme čisto svojo debetno kartico, pred to starostjo je kartica na voljo le na zahtevo. Takrat predlagamo, da aktivirate tudi varnostni SMS in digitalno bančništvo. 

Prvič stopate na pot finančne samostojnosti? Z osebnim računom bo vse lažje.

Na poti do finančne samostojnosti

Mladi lahko svoj prvi zaslužek zaslužijo pri 15. letih, spoznavanje ravnanja z denarjem pa se začne že, ko vas otrok opazuje, kako plačujete na blagajni.

Spretno upravljanje denarja je ena pomembnejših življenjskih veščin. Žal finančnega opismenjevanja ni med obveznimi osnovnošolskimi predmeti. Starši so tisti, ki morajo poskrbeti, da bo otrok čim bolje razumel pomen denarja in kaj vse nam poleg vsakdanjih nakupov še omogoča.

Prvi račun ponuja vse za finančno samostojnost.

#Kovanci

Najmlajši otroci naj finančno izobrazbo začnejo s kovanci. Naučite jih vrednosti posameznega kovanca in kaj si z njim lahko privoščijo v trgovini. Spodbujajte jih, naj kovance hranijo v hranilniku. Namesto hranilnika lahko uporabite tudi kozarček za vlaganje, da bo otrok videl, kako kupček raste.

Otrokom pomaga varčevati prijazni pujsek PAPI -  hranilnik za najmlajše, ko odprejo Paket za mlade.

#Zgled

Vedno, ko plačujete v trgovini ali dvigujete gotovino na bankomatu, otroku razložite, kaj se dogaja. Izogibajte se impulzivnim nakupom, raje mu povejte, da boste za uresničitev neke želje počakali še kakšen dan in da boste razmislili ali neko stvar zares potrebujete. Otroci se učijo s ponavljanjem in z zgledi.

#Žepnina

Ko otrok začne hoditi v šolo, se dogovorite za neko vsoto denarja, ki jo bo otrok dobival kot žepnino. S tem bo dobil priložnost, da se bo bolj aktivno učil osnovnih veščin ravnanja z denarjem.

Otrok naj se nauči, da privarčevana žepnina v enem mesecu pomeni večje nakupe v naslednjem.

#Osebni račun

Ko otrok začne hoditi v osnovno šolo in dobi svoj prvi denar, pa naj bo to žepnina ali simbolično plačilo za opravljena domača opravila, se z njim odpravite v banko, kjer lahko skupaj odprete njegov prvi osebni račun v okviru brezplačnega Paketa za mlade.

Spodbujajte ga, da bo redno vplačeval denar na ta račun in mu pomagajte razumeti poslovanje z banko. V tem obdobju lahko varčevanje kovancev ostane le še "hobi".

Osebni račun v okviru Paketa za mlade bo popeljal vašega otroka v svet bančništva v družbi Papija. V banki SKB smo pripravili Paket za mlade s ponudbo osebnega in varčevalnih računov, bančnih kartic in spletnega poslovanja, ki bodo otroka spoznale z bančnimi produkti in storitvami.

Osebni račun omogoča brezplačno mesečno vodenje osebnega računa, plačevanje z Visa debetno kartico, brezplačne dvige na bankomatih SKB in 2 dviga mesečno na bankomatih drugih bank v Sloveniji ter v državah kjer je valuta EUR, uporabo digitalnega bančništva, Varnostni SMS za Visa debetno kartico in pologe kovancev v poslovalnici.

#Varčevanje

Z otrokom odprite varčevalni račun in mu razložite, kaj so obresti. Vsake toliko časa skupaj z otrokom preverite, kakšno je stanje na varčevalnem računu. Tudi prislužene kovance polagajte na ta račun.

Ko najstniki začnejo z vrstniki hoditi ven in se zabavati, se bodo povečale tudi potrebe po večjih vsotah denarja. Povišajte otroku žepnino in se z njim dogovorite, katere izdatke bo v celoti ali delno kril sam. Del žepnine naj hrani na varčevalnem računu.

Varčevanje: Z varčevanjem se bodo otroku hitreje uresničile sanje in želje, hkrati pa ga boste naučili pomembnih vrednot za odgovorno ravnanje s prihranki.

Varčevalni račun zvestobe omogoča varčevanje za obdobje 2 let in redne mesečne pologe v višini najmanj 20 EUR; možni pa so tudi dodatni poljubni mesečni pologi. Sklenitev in varčevanje je omogočeno prek SKB NET spletne ali MOJ@SKB mobilne banke.

Varčevalni račun s ciljem omogoča varčevanje za obdobje 5 let in redne mesečne pologe v višini najmanj 30 EUR. Poleg rednih mesečnih vplačil, določenih s trajnim nalogom, so mogoči tudi dodatni pologi. Ob zaključku varčevanja je zakoniti zastopnik upravičen do ugodnosti pri najemu potrošniškega ali stanovanjskega kredita.

#Poraba

O porabi svojega denarja naj se otrok odloča sam, tako se bo tudi učil iz svojih napak. Morebitno brezglavo zapravljanje bo dragocena lekcija. V trgovini skupaj pregledujte cene izdelkov in primerjajte, kaj dobite za določeno vsoto denarja. Ko greste skupaj kupit darilo za prijatelja, naj se otrok sam odloči, kaj bo kupil za določeno ceno.

Visa debetna kartica je otrokov bančni dokument, s katerim lahko otrok dviguje gotovino na bankomatu, plačuje v trgovini ali na spletu ter napolni svoj mobilni telefon, s pomočjo kartice, ki jo kupi na bankomatu.

Dijaki in študenti

Dijaška in študentska leta hitro minejo in ena boljših stvari v tem obdobju so številne ugodnosti.

Paketa za mlade je namenjen mladim od rojstva do 27. leta oz. zaposlitve. Vodenje paketa je brezplačno, prav tako pristopnina in uporaba mobilne in spletne banke ter mobilne aplikacije za takojšnja plačila, Flik Pay. Za večjo preglednost in nadzor nad financami si lahko naročite tudi Varnostni SMS, ki vas bo obvestil o vsakem dvigu ali plačilu. Upravičeni ste tudi do prekoračitve pozitivnega stanja v všini 60 EUR ter cenejše mesečne članarine za kartico z odloženim plačilom. 

 

Nazaj