Varčevanje in investicije

Počnite, kar vas najbolj veseli. Medtem bo denar delal namesto vas.

10. 10. 2018

Dajte del svojih sredstev na stran in nam pustite, da ga oplemenitimo. Sami določite koliko časa in na kakšen način boste investirali in varčevali.

Počnite, kar vas najbolj veseli. Medtem bo denar delal namesto vas.

Začnite novo obdobje v svojem proračunu

Redno varčevanje in investiranje presežnih sredstev vam zagotavlja varnejšo prihodnost. Zlate rezerve, ki jih, če je mogoče, še oplemenitite, vas varujejo pred neljubimi dogodki in nenačrtovanimi izdatki.

Svojih financ ni dobro prepuščati naključju. Največ, kar lahko naredite za mirno prihodnost, je čim prejšnji začetek varčevanja oziroma investiranja. Vsak mesec, ko v svoj mesečni načrt odhodkov ne vključite določene vsote denarja, namenjenega varčevanju, je na neki način izgubljen.

Izboljšajte svoje finančno stanje

Vedno je pravi čas, da se začne novo obdobje v vašem družinskem ali osebnem proračunu.

Tudi če nimate jasno izdelanega cilja, ki bi ga z varčevanjem radi dosegli, je pametno čim prej začeti, in sicer z urejanjem osebnih financ. To najlažje naredite z vodenjem mesečne bilance. Prvi mesec ali dva naj bosta namenjena le spremljanju porabe. Pri tem bodite dosledni in kmalu boste ugotovili, da so nekateri stroški povsem nepotrebni. Izdatke dobro preglejte in jih naslednji mesec poskušajte začeti zmanjševati.

Nekaj namigov, kje se skrivajo odvečni stroški: preverite cene ponudnikov električne energije in telekomunikacijskih storitev, stari gospodinjski aparati so bolj potratni od novejših, ogrevalni sistem in slaba izolacija sta skrivna porabnika denarja. Na nekatere stroške nimate vpliva, medtem ko zapravljanje lahko nekoliko omejite že s tem, ko spremljate porabo.

Namen spremljanja porabe je določiti znesek, ki bi ga lahko vsak mesec namenili varčevanju, s tem da lahko pokrijete vse obvezne izdatke.

Na voljo je že veliko aplikacij, ki vam lahko olajšajo spoznavanje svojih finančnih tokov in vam pomagajo učinkovito vzdrževati nadzor nad svojim denarjem. Gotovo ne veste za vsak evro, čemu je bil namenjen. Z aplikacijo je tak način spremljanja financ lahko malce prijaznejši.

Varčevati ali plemenititi?

Če imate pred seboj določen cilj, lahko svoj denar usmerite v njegovo uresničevanje. To je lahko nov gospodinjski aparat ali kuhinja, avto ali stanovanje. Lahko varčujete za prihodnost svojih otrok ali svojo lastno starost. Med pogostimi cilji je tudi odplačilo dolgov, nekateri pa bolje spijo, če imajo že privarčevano vsoto za prihodnje počitnice.

Kako boste neki cilj dosegli, je odvisno od tega, koliko tveganja prenesete in kakšno donosnost pričakujete ter kakšni so ti cilji. Dolgoročni ali kratkoročni, mogoče vam je bližje plemenitenje denarja z investiranjem?

Varčevanje po meri za vsakogar

Za varčevanje smo vam v banki SKB pripravili dolgoročne, petletne varčevalne račune s ciljem. Po poteku varčevanja imate namreč še eno leto ugodnosti ob najemu gotovinskega ali stanovanjskega kredita z nižjo obrestno mero od tiste, ki je v redni ponudbi. Izberete lahko tudi dveletne varčevalne račune zvestobe z rednimi mesečnimi pologi.

Plemenitenje premoženja je vložek v prihodnost

Za kakšno vrsto naložb se boste odločili, je odvisno od vaših zmožnosti, namenov in stopnje tveganja, ki ste ga pripravljeni sprejeti. Razmislite, koliko tveganja prenesejo vaše finance in kakšno donosnost naložbe pričakujete. Bolj tvegane naložbe so povezane z možnostjo večjih potencialnih donosov in večjih potencialnih izgub.

Odločiti se boste morali o frekvenci vplačil (enkraten nakup ali redna mesečna vplačila) in o tem, kdaj boste naložbo lahko unovčili (likvidnost sredstev). Bančni svetovalec vam bo razkril tudi stroške, povezane s posamezno vrsto naložb, in različno davčno obravnavo posameznih vrst naložb.

Kakšen tip vlagatelja ste?

Da boste izbrali najprimernejši način, se lahko odločite za posvet z našim z bančnim svetovalcem, ki vam bo pomagal, da boste lahko oplemenitili svoj denar, medtem ko lahko vi sami določite, koliko časa in na kakšen način boste investirali in varčevali.

Ste previdni in zadržani?

Če potrebujete samo dodatek k svojemu rednemu finančnemu prilivu in ne morete sprejeti finančnega tveganja in nestabilnosti finančne naložbe, ste previdnejši vlagatelj in verjetno boste privarčevani denar potrebovali v petih letih ali prej. Za vas je najprimernejši naložbeni portfelj s stabilnim in stalnim naraščanjem. Zmerno konservativni skladi so primerni za tiste, ki še niste vlagali v sklade in vas skrbi tveganje.

Bi prenesli nekaj tveganja?

Ljudje z višjimi dohodki bodo lažje prenesli nekaj finančnega tveganja. V sklade z zmerno donosnostjo naj vlagajo tisti, ki se spogledujejo z idejo, da bi sprejeli nekaj zmernega tveganja. Takšni skladi zagotavljajo tudi nekaj tekočega prihodka od donosnosti naložbe.

Obožujete tveganja?

Imate presežek denarnih sredstev, ki jih želite investirati, in ste pripravljeni sprejeti povečano naložbeno tveganje? Ponudba banke SKB obsega različne naložbene strategije v okviru obvezniških, delniških in indeksnih podskladov ter podskladov denarnega trga z različnimi valutami, različnimi geografskimi območji in v različnih panogah.

Razpršitev premoženja med različne vrste naložb močno zmanjšuje tveganje, ki ste mu z investiranjem izpostavljeni.

 


Nazaj