Olimpijske športne panoge

30. 12. 2020

Program olimpijskih iger trenutno vsebuje 35 različnih športov, 53 disciplin in več kot 400 športnih prireditev. Poletne olimpijske igre sestavlja 28 športov z 38. disciplinami, zimske olimpijske igre pa 7 športov s 15. disciplinami.

Olimpijske športne panoge

Olimpijska športna panoga oz. disciplina mora izpolnjevati naslednje kriterije: za poletne igre mora biti prisotna za moške v najmanj 75 državah in 4 kontinentih ter za ženske v najmanj 40 državah in 3 kontinentih. Za zimske igre pa mora biti športna panoga prisotna v najmanj 25 državah in 3 kontinentih. Poleg tega mora biti disciplina mednarodno prepoznavna in utrjena tako v številkah, kot geografsko ter je imela vsaj dvakrat organizirano svetovno ali kontinentalno prvenstvo. Športne panoge in discipline, kjer je nastop odvisen predvsem od mehanskega pogona, niso dovoljene.

Nekateri športi imajo več disciplin in jih vodi ista mednarodna športna zveza, vendar jih ima javnost za različne športe. Takšen primer sta npr. plavanje in vaterpolo, ki sta disciplini vodnih športov, ali npr. hitrostno  drsanje in umetnostno drsanje, ki sta disciplini drsanja. Pretekle igre so priredile tudi nekatere športe, ki jih danes ni več na seznamu programa, npr. polo ali vlečenje vrvi. Lokostrelstvo in tenis sta primera športa, ki sta nekoč bila na igrah, kasneje pa so ju izključili in ponovno vključili v program olimpijskih športov.


Nazaj