Olimpijska športna panoga: Kajak - kanu

04. 05. 2021

Kajak-kanu je tekmovalni šport, področje športne rekreacije in tudi olimpijski šport. Kajakaštvo ločimo na kajak na mirnih in kajak na divjih vodah. 

Olimpijska športna panoga: Kajak - kanu

Dvojno ime športa izvira iz dveh vrst čolnov, kajaka in kanuja. Čeprav se čolna razlikujeta po načinu uporabe (način sedenja in vrsta vesla), je uporabnost obeh podobna. Z obema čolnoma se tekmuje na enakih progah v različnih disciplinah in kategorijah. Za kajak je značilno sedenje z nogami naprej in uporaba dvolistnega vesla. Za kanu je značilno sedenje na klopi in uporaba enolistnega vesla. Tekmovalci na divjih vodah klečijo in se z zadnjico opirajo na sedež ali klop, tako, da imajo popoln nadzor nad lego čolna in telesa. Tekmovalci na mirnih vodah klečijo na enem kolenu.

Tekmovalne discipline

  • slalom na divjih vodah: je olimpijska disciplina, kjer mora tekmovalec ali tekmovalka čim hitreje preveslati različne kombinacije slalomskih vrat, ki so postavljene na poligonu z divjo vodo. Za končno uvrstitev štejeta čas izpeljave in sodniški pribitek kazenskih sekund. Če se tekmovalec dotakne količka prejme dve dodatni kazenski sekundi, za nepravilno izpeljana ali izpuščena vrata pa pribitek 50-ih kazenskih sekund. Tekmovanja se odvijajo na umetnih ali naravnih progah, tekmuje pa se v štirih različnih kategorijah: kajak moški (K1M), kajak ženske (K1Ž), kanu moški (C1M) in kanu ženske (C1Ž). Tekmovalna proga je sestavljena iz 18 do 25 vratc, od tega 6-8 protitočnih. Točna vrata (zeleno-bela) se vozi v smeri toka, protitočna (rdeče-bela) pa v nasprotni smeri toka. Dolžina poligona mora biti med 200 in 400 metri. Dolžina kajaka in kanuja ne sme biti krajša od 350 cm, teža pa ne sme biti manjša od 9 kg.
  • spust na divjih vodah: je ne-olimpijska disciplina, kjer mora tekmovalec ali tekmovalka odsek reke ali umetne proge preveslati v najkrajšem možnem času. Spust tekmovanja delimo na klasično preizkušnjo, kjer mora kajakaš preveslati daljšo razdaljo (do 60 min) in sprint, ki traja okrog 60 sekund na progi dolžine od 200-600 m. Dolžina kajaka ne sme presegati 450 cm, teža pa mora biti najmanj 10 kg. Dolžina kanuja je lahko največ 430 cm, teža pa 11 kg. Kanu dvosed ne sme presegati 500 cm in mora tehtati najmanj 17 kg.
  • sprint na mirnih vodah: je olimpijska disciplina, kjer se v skupinskem startu na mirni vodi pomerijo tekmovalci in tekmovalke na različnih razdaljah. Cilj tekmovanja je premagati določeno razdaljo v najkrajšem možnem času. Tekmovanja se odvijajo na naravnih ali umetnih jezerih (včasih tudi na morju), tekmuje pa se v številnih kategorijah: kajak moški (K1M,K2M,K4M) kajak ženske (K1Ž, K2Ž,K4Ž), kanu moški (C1M, C2M, C4M), kanu ženske (C1Ž, C2Ž, C4Ž) ter na različnih razdaljah (200 m, 500 m, 1000 m in 5000 m).
  • ostale discipline: kajakaški maraton, parakajakaštvo, morsko kajakaštvo (surfski), kajakaški prosti slog (freestyle), dragon boat, kajakaški polo, kajakaško jadranje

Slovenske olimpijske medalje

  • 1996 - Atlanta: Andraž Vehovar (slalom na divjih vodah - srebro)
  • 2016 - Rio de Janeiro: Peter Kauzer (slalom na divjih vodah - srebro)

 


Nazaj