Ohranite veselje do teka tudi pozimi

20. 01. 2021

Kratki zimski dnevi, ledeni veter in temperature pod ničlo nas pozimi hitro odvrnejo od teka in drugih športnih aktivnosti v naravi. Razlogov, zakaj bi pozimi raje ostali doma in se greli pod odejo na kavču je veliko. Zato smo poiskali nekaj odličnih nasvetov, kako tudi pozimi ohraniti veselje do teka.

Ohranite veselje do teka tudi pozimi

Nizke zimske temperature so največkrat glavni razlog, da pozimi odnehamo s tekom na prostem. Tudi izkušenim tekačem je neprijetno začeti teči pozimi. Koga vendar mika stopiti ven na mraz, če ga zebe?

Da boste tudi pozimi nadaljevali s tekom, sledite preprostim nasvetom, ki vas bodo pripravili za tek v vseh razmerah. 

Izberite ustrezno opremo

Po navadi se pozimi avtomatično preveč oblečemo, ko se odpravljamo teč ali na sprehod. Posledica tega je, da si že po 10 minutah teka slačimo zgornjo plast in si jo zavezujemo okoli pasu. Vse lepo in prav, če ne bi po naslednjih 10 minutah jopica okoli pasu postala izredno moteča, saj nam neprestano drsi iz pasu. Nasvet, da se oblecite kot čebula, je zdaj že stara tekaška modrost, katere se vedno več tekačev ne poslužuje. Namesto tega je izredno pomembno, da izberete ustrezno tekaško opremo.

  • Oblecite tekaško obleko, ki diha in zadrži toploto telesa (da se vam znoj ne bo sušil na telesu). Tako boste tudi preprečili, da bi vas nepričakovan sunek vetra prepihal do kosti.
  • Nikar ne pretiravajte – med tekom se vam bo telo ogrelo in če boste oblekli preveč, vam bo hitro (pre)vroče. Ne pozabite na rokavice in kapo, priporočljiva pa je tudi uporaba buffa, da zaščitite svoje grlo pred vdihavanjem mrzlega zraka.
  • Če tečete v mraku ali temi, potem oblecite oblačila, ki imajo odsevnike, da vas bodo drugi udeleženci v prometu videli. Ponoči se izognite temnim oblačilom - naj bo varnost na prvem mestu. Če tečete po bolj temnih ulicah ali po kakšnih poteh v parku ali gozdu, je zelo priročna tudi naglavna lučka.
  • Izberite tekaške čevlje, ki so narejeni iz vodoodpornega materiala in ne pozabite na debele, tople nogavice, sploh če tečete v vlažnem ali mokrem vremenu. 
Ogrejte se!

Pozimi se lahko hitro prehladite ali celo poškodujete, če se ne boste ogreli. Predno se odpravite tečt naredite nekaj ogrevalnih vaj in tako dvignite telesno temperaturo in ogrejte svoje mišice. Neogrete mišice bodo v mrazu potrebovale dalj časa, da se popolnoma ogrejejo, zato vam bodo začetni kilometri težji, tveganje za poškodbo pa bo višje. Nikar torej ne pozabite na ogrevanje, dovolj bo že nekaj minut - izberite dve ali tri priljubljene vaje, ki aktivirajo noge (počepi, poskoki, izpadni koraki) in naredite nekaj ponovitev.

Pripravite si seznam pesmi

Ko se enkrat spravite in odtečete prvih nekaj minut, kar naenkrat pozabite na vse skrbi in tek postane najljubši čas v dnevu. Da se boste še lažje odpravili teč lahko poskrbijo že majhne stvari, od branja pozitivnih afirmacij, do seznama energičnih in najljubših pesmi, ki vas bodo v trenutku dvignile in motivirale za tek. Zato smo za vas poiskali seznam pesmi, ki ga lahko uporabljate za tek - seveda pa je priporočljivo, da si seznam prilagodite in dodate še nekaj vam najljubših pesmi!

Ne pozabite, zakaj tečete

Zakaj ste se odločili za tek? Kaj so glavni razlogi, ki vas vsakič znova vzpodbudijo za tek?

Nihče ni čisto vsak dan motiviran in pripravljen za tek. Tudi profesionalni tekači in maratonci imajo dni, ko bi najraje ostali doma - ampak vstanejo, se oblečejo in odtečejo. Razlog za to je, da tudi takrat, ko motivacije morda ni, vztrajamo, ker poznamo svoje razloge zakaj smo se za to odločili in kaj želimo doseči. Spomnite se torej vedno, zakaj ste začeli in kaj je vaš cilj. Osredotočite se nanj.


Nazaj