Največje napake kolesarjev začetnikov

16. 09. 2021

Kolesarstvo je vedno bolj priljubljena oblika rekreacije, pomembno pa je, da se kolesarstva lotimo pripravljeni in ne delamo začetniških napak. Vas zanima, katere so najpogostejše napake kolesarjev začetnikov?

Največje napake kolesarjev začetnikov

Na pot brez čelade – nikoli brez čelade na kolo. Pika. Vsi nadaljnji argumenti so nepotrebni. Čelada je edini kos opreme, ki vas na kolesu varuje. Kosti se bodo zacelile, odrgnine izginile, poškodba glave pa ima lahko doživljenjske posledice. Zelo razširjena navada je tudi snemanje čelade pri kolesarjenju v navkreber. Ne samo, da je to popolnoma nesmiselno, saj vam s čelado na balanci ne bo nič manj vroče kot če jo imate na glavi, lahko je tudi zelo nevarno. Kadar kolesarji snamejo čelado, jo po navadi dajo na balanco, pri tem pa se ne zavedajo, da se lahko trakovi zapnejo v sprednje kolo, kar povzroči grd padec. In to brez čelade.

Brez očal – očala kolesarje ne varujejo le pred UV žarki in bleščanjem sonca. Pri spustih se vam lahko zaradi hitrosti pričnejo solzit oči ali pa vam vanje prileti kak insekt, kar je lahko izredno nevarno. Daljša neuporaba očal lahko zaradi zunanjih vplivov povzroči tudi resne težave in poškodbe oči, zato med kolesarjenjem vedno uporabljajte očala.

(Ne)uporaba prestav – prestave so na kolesu zato, da vam olajšalo življenje. Kadenca vrtenja pedal bi morala vedno znašati med 75 in 90 obrati na minuto in če ni v tem razponu, morate zamenjati prestavo. Med kolesarjenjem spremljajte cesto pred sabo in zamenjajte prestavo že ob manjši vzponih ali spustih, da ohranjate idealne obrate. Prav tako je pomembno, da daste v lažjo prestavo že pred klancem in ne šele takrat, ko gonilke skoraj ne morete več premakniti. Zadnji menjalnik ne more opraviti svojega dela, če je veriga pod preveliko napetostjo, zato vam ob takšnem prestavljanju ropota in poka. S pravilnim prestavljanjem boste porabili manj energije ter kolesarili bolj gladko in tekoč. 

Zaviranje v ovinki – je zelo pogosta napaka med kolesarji začetniki. Tehnika, ki jo kolesarji prenesejo iz vožnje z avtomobilom, pri kolesarjenju ni dopustna. Zaviranje v ovinku ima za posledico izgubo oprijema in zdrs zadnjega ali sprednjega kolesa. Zmanjšajte hitrost že pred ovinkom do te mere, da boste ovinek speljali varno in tekoče, brez vmesnih popravljanj.

Slaba pozicija na kolesu – kolesarjenje mora biti udobno, brez neprijetnih bolečin. Če med kolesarjenjem čutite napetost ali bolečine v spodnjem delu hrbta, ramenih, vratu ali drugih delih telesa, je velika verjetnost, da imate slabo pozicijo. Prenizek ali previsok sedež, preveč agresivna drža ali celo napačna velikost kolesa, vse to vpliva na slabo držo in bolečine. V dobri kolesarski trgovini, vam bodo znali svetovati glede pravilne velikost in naredili osnovno nastavitev pozicije že ob nakupu kolesa. Najboljša rešitev pa je strokovna nastavitev oziroma bike fiting. Strokovnjak za pozicijo vas bo najprej premeril in določil pozicijo glede na vaše telesne mere in omejitve. Pomagal vam bo pri izbiri sedeža, kolesarskih čevljev, predlagal zamenjavo opore krmila ter vam dal veliko drugih koristnih in uporabnih nasvetov.

Nošenje spodnjega perila pod klesarskimi hlačami – ne glede na to, ali uporabljate oprijete kolesarske hlače iz lycre, ali tiste bolj široke, nošenje spodnjega perila pod njimi je slaba kombinacija. Vsake kolesarske hlače so narejene tako, da se prilegajo telesu, se gibljejo z njim med pedaliranjem, podloga pa ščiti zaščiti zadnjico. Če spodaj oblečete spodnje perilo, kolesarske hlače izgubijo svojo funkcionalnost in namembnost. Rezultat bodo odrgnine, slabo počutje, tiščanje šivov in neprijetna kolesarska izkušnja. Če vam je v oprijetih hlačah neprijetno izbirajte take temnejših barv, skozi katere se ne vidi, ali pa se odločite za bolj ohlapno varianto kratkih hlač, kot jih uporabljajo gorski kolesarji.


Nazaj