Krediti, Osebne finance

Kupujete nepremičnino? Kako se tega lotiti najbolj pametno?

17. 10. 2018

Potem ko se končno odločite za nakup lastne nepremičnine, traja približno dva meseca, da si ogledate vsaj sedem nepremičnin. Iskanju pravega doma morate posvetiti vso svojo pozornost. Morebitne kupce pri tem največkrat vodi cena, vendar se velikokrat pustijo tudi zapeljati videzu.

Kupujete nepremičnino? Kako se tega lotiti najbolj pametno?

Lastna hiša, stanovanje, vila ali brunarica je uresničitev sanj (skoraj) vsakega Slovenca, nakup za večino pomeni naložbo v varno prihodnost.

V Kopru in Ljubljani, kjer je za rabljena stanovanja največ povpraševanja, so od cenovnega dna v letu 2015 do prve polovice lanskega leta v povprečju zrasle za 20 oziroma 15 odstotkov. Najdražja stanovanja so v Ljubljani, kjer je povprečna cena kvadratnega metra 2.310 evrov, medtem ko je v Mariboru treba plačati več kot tisočaka manj, in sicer 1.120. Sicer je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja 1.580 evrov, povprečna cena hiše s pripadajočim zemljiščem pa znaša okrog 150 tisoč evrov.

1. korak: Oceniti potrebe in zmožnosti

Velikost:

Najprej ocenite svoje potrebe – kako veliko stanovanje oziroma hišo potrebujete. To je odvisno od tega, kako številčna je vaša družina. Par, ki živi sam, potrebuje precej manj prostora kot štiri- ali petčlanska družina.

Finančni načrt:

Pred tako pomembno naložbo, kot je nakup nepremičnine, je treba pripraviti dober finančni načrt. Preglejte svoje premoženje, v ceno vštejte tudi vrednost nepremičnine, ki jo nameravate prodati zaradi nakupa nove nepremičnine. Seštejte svoje mesečne obveznosti: kredite, limite na karticah, morebitne druge dolgove, ki jih odštejte od premoženja.

Kreditna sposobnost, ki vam jo lahko izračunajo na banki, je odvisna od rednih prihodkov, na višino kredita pa vplivata tudi želena ročnost in vrsta zavarovanja, ki jo lahko zagotovite.

Pred dokončno odločitvijo o najemu posojila se izplača narediti informativni izračun. Z njim boste izbrali primerno višino, odplačilno dobo in ustrezno višino mesečnega obroka.

2. korak: Preveriti stanje nepremičnine

Od razmerja med stroški oziroma ceno, lokacijo in velikosti je odvisno, kako privlačna je določena nepremičnina.

Lokacija

Ustvarite si dom v kraju, kjer vam okoliška infrastruktura omogoča hiter dostop do večjih krajev in do središča najbližjega kraja. Preverite, kje je stanovanje – ali so v bližini šola, vrtec, zdravstveni dom, pošta, avtobusna postaja in trgovine. Pomembno je, kako so obrnjeni prostori, in sicer kakšen je položaj glede na strani neba in kakšni so razgledi iz stanovanja. Ali boste v novem domu želeli imeti dvigalo, balkon, mogoče celo vrt?

Vprašanja za prodajalca

Prodajalcu zastavite nekaj obveznih vprašanj. Zanimati vas mora, koliko lastnikov je stanovanje že zamenjalo, zakaj ga prodajajo in kdaj so ga nazadnje obnovili. Oglejte si vse skupne in dodatne prostore, kot so kleti in garaže. Preverite stanje strehe in pročelja, talnih podov in oken. Pozanimajte se o načinu ogrevanja in mesečnih stroških.

Dejansko in pravno stanje nepremičnine

O nepremičnini, ki jo želite kupiti, morate zbrati čim več podatkov. Najprej na  spletni strani GURS preverite osnovne podatke o nepremičnini t.j. o tipu nepremičnine, komunalnih priključkih, vrednosti nepremičnine, ki je osnova za odmero davka … Nato pridobite še podatke iz e-zemljiške knjige, kjer je razvidno, kdo je/so lastniki nepremičnine in ali je nepremičnina obremenjena s kakšno hipoteko ali služnostno pravico. Preveriti moramo tudi vse plombe na tej nepremičnini – to so vpisi, ki še čakajo na vknjižbo. Dejanski lastnik nepremičnine postanete šele z vpisom v zemljiško knjigo.

Prodajalec nepremičnine (ali agencija) pa vam mora zagotoviti tudi dokazila, da gre za skladno nepremičnino z vidika gradnje, predložiti vam mora ustrezen dokument (gradbeno in/ali uporabno dovoljenje, odločbo, da ima objekt uporabno dovoljenje po zakonu, projektno dokumentacijo …).

3. korak: Do svojega stanovanja s pomočjo kredita pri banki SKB

Ko ste izbrali sebi primerno nepremičnino in ugotovili, koliko kredita bi potrebovali za uresničitev svoje življenjske želje, se boste dogovorili za sestanek z osebnim bančnikom. Naš svetovalec vas bo pričel voditi skozi postopek, ki se prične z zbiranjem dokumentacije, odobritve kredita, izvedbe zavarovanja, pa vse do zaključitve nakupa. Spotoma vas bo seznanjal in obveščal o posameznih korakih ter vam odgovarjal na vprašanja.

Najprej bosta izračunala, koliko kredita lahko sploh najamete oz. ali vaši prihodki zadoščajo za najetje želenega zneska kredita. Ko bo to potrjeno je potrebno določiti še vrsto obrestne mere, ročnost in način zavarovanja kredita. V primeru zavarovanja kredita z nepremičnino se najprej izvedla cenitev te nepremičnine. Ob dokončni oddaji vloge za kredit vas bo svetovalec tudi natančno poučil o stroških odobritve kredita, stroških zastave nepremičnine in nadaljnjem procesu izvedbe kredita.

Po odobritvi kredita sledijo le še podpis pogodbe, izvedba notarskega  naroka in nakazilo odobrenega kredita na prodajalčev račun. Tako lahko začnete uresničevati svoje sanje. 

Zavarovati svoj novi dom

Svojo novo nepremičnino zavarujte pred požarom, naravnimi nesrečami ali vlomom, saj se nesreča zgodi, ko jo najmanj pričakuješ. Če nakup nepremičnine financirate s kreditom, je pametno, da se zavarujete pred izgubo dohodka. S sklenitvijo življenjskega zavarovanja boste v primeru smrti svojcem omogočili odplačilo posojilo in jih obvarovali pred izgubo doma.

Zavarovalnice ponujajo tudi zavarovanje za primer brezposelnosti, ki vam omogoča odplačevanje posojila, tudi če ostanete brez zaposlitve. Z nezgodnim ali zdravstvenim zavarovanjem se prav tako zaščitite pred izgubo dohodka, ki bi vam sicer lahko povzročila težave pri odplačevanju kredita.


Splošno o SKB kreditih za nakup nepremičnine

Obrestna mera:

  • fiksna ali spremenljiva

Ročnost kredita:

  • od 13 mesecev do 25 let

Delež gotovine:

  • do 10 %

Zavarovanje kredita

  • z nepremičnino v Sloveniji, ki ni obremenjena s hipoteko (višina kredita je lahko do 80 odstotkov vrednosti nepremičnine), do 25 let;
  • prek pogodbene zavarovalnice, do 20 let in do vrednosti največ 50 tisoč evrov,
  • s kreditno sposobnima porokoma, do 15 let.

Več o stanovanjskem kreditu SKB.

 


Nazaj