Kratek vodič v svet kolesarstva

07. 09. 2021

So tudi vas uspehi naših kolesarjev navdušili in bi se radi preizkusili v tem športu? Za vas smo pripravili napotke, kako začeti s kolesarstvom.

Kratek vodič v svet kolesarstva

Izberi pravo kolo – cestno, gorsko, treking, donwhill ali cyclocross, danes je izbira zares ogromna. Preden se lotite nakupa kolesa najprej premislite, za kakšen namen boste kolo uporabljali. Kakšne so poti okoli vašega doma, boste kolo vzeli zraven na dopust, s kakšnimi kolesi se vozijo vaši prijatelji, koliko časa želite posvetiti kolesarjenju, v kakšni formi ste, bi radi tekmovali? Vse to so vprašanja, na katera si morate najprej odgovoriti. Kakorkoli naredite dobro raziskavo, vprašajte v lokalni prodajalni in dobro premislite, preden se lotite nakupa.

Kolesarska oblačila – med kolesarjem je pomembno, da se počutite dobro zato so kvalitetna kolesarska oblačila najboljša investicija, ki jo lahko naredite. Hlače, podložene v predelu zadnjice, šivi na mestih, ki ne drsajo ob kožo, zadrga, ki omogoča dodatno hlajenje v vročih dneh ali ob vožnjo v klanec, žepki na majici, kamor boste pospravili ključe, telefon ali denarnico,  ter lahek, zračen in hitro sušeč material so vse prednosti, ki bodo kolesarsko izkušnjo naredili še boljšo.

Nikoli ne pozabi na hrano – ne glede na turo, ki jo boste izbrali, ni hujšega občutka kot če na kolesu postanete dehidrirani ali vam zmanjka energije. V nasprotju z drugimi športi, vam pri kolesarjenju plastenko z vodo ali energijsko ploščico ni potrebno nositi v rokah, ampak jo enostavno spravite v namenske nosilce, torbice ali žepe. Hrana in pijača vas ne bosta ovirala, bosta pa zelo pomagala, ko ju boste potrebovali, posebej če boste želeli turo podaljšati. Zato na kolesarsko turo vedno vzemite steklenico z vodo in prigrizek. Tudi če ga ne boste potrebovali, ga boste pripeljali domov in pospravili za naslednjič.    

Začni počasi – tako kot velja za vsako obliko rekreacije, je tudi pri kolesarjenju pomembno, da začnete počasi. Spoznajte se s kolesom, navadite se na položaj in obremenitve, osvojite nekaj osnovnih  spretnosti in postopoma podaljšujte ture. Če boste prehitro želeli preveč bo prišlo do bolečin, predvsem v predelu hrbta, vratu in ramen, kar vas odvrnilo od nadaljnjega kolesarjenja.

Zaklepaj kolo – in to vedno, saj je kraja koles zelo pogosta. Kradejo jih iz kleti, z nosilcev na vozilih ali izpred trgovin. Tatovi so vedno bolj predrzni, poznam kar nekaj primerov, ko so jim kolesa ukradli izpred nosa, medtem ko so sedeli v lokalu. Če ste se ustavili na kavici imejte kolo na dosegu roke, če pa morate v trgovino ali bencinsko črpalko pa prosite koga, da vam ga popazi, saj ukradenega kolesa verjetno nikoli več ne boste dobili nazaj.

Treniraj spretnost – biti spreten na kolesu je prav tako pomembno kot biti hiter, zato med vsako vožnjo nekaj časa namenite tudi treniranju spretnosti. Vožnja brez rok, vožnja v ovinek, naglo zaustavljanje, pobiranje bidona s tal, skoki na robnik in z njega so le nekatere vaje, ki jih lahko vključite v vožnjo.

Nauči se osnovnih popravil – za kolesarja se spodobi, da se nauči nekaj osnovnih servisnih storitev kot je zamenjava zračnice, osnovna nastavitev menjalnika, čiščenje kolesa, preprečevanje škripanja itd. Tako ne boste za vsako malenkost hiteli k serviserju in čakali na kolo po več dni.


Nazaj