Kateri so najpomembnejši elementi teka?

30. 12. 2020

Tekaški trening zajema več sklopov, ki so zelo pomembni in se med seboj dopolnjujejo. Elementi, ki zajemajo trening so: pogostost treninga, količina treninga, tip treninga, intenzivnost treninga in intenzivnost odmora.

Kateri so najpomembnejši elementi teka?

Ogrevanje je ključno

Da zagotovimo enakomerno količino vseh elementov treninga, pa se moramo najprej usmeriti na pravilno in dolgo ogrevanje, saj le to omogoča preventivo pred poškodbami in pripravo telesa na nadaljnje obremenitve.

Predno se lotimo tekaškega doživetja v poletni sezoni je pomembno, da si pripravimo načrt trenažnega procesa.

Pogost treniranja

Pogostost treninga je odvisna od naših ciljev in trenutnega stanja. Če smo tekač začetnik, se bomo s tekom srečevali dva-krat tedensko. Če bomo pretiravali s pogostostjo lahko pride do kontra učinka.

Različni tipi treninga

Pri teku je zelo pomembno, da kombiniramo različne tipe treninga. Vadbe za moč in gibljivost se lotimo enkrat tedensko, če smo brez bolečin in poškodb. Z vadbo moči pridobimo na stabilizaciji trupa, kar je ključnega pomena pri teku.

Raznolikost treninga naj bo naš cilj, vključujmo kratke in hitre razdalje, dolge in počasnejše razdalje, vključevanje različnega terana, klanec, …

Pretiravanje ni ok

Pri tekačih je značilno, da znajo na začetku veliko pretiravati s količino treninga. Trening mora biti količinsko primeren glede na naše sposobnosti. Količina treninga in njena intenzivnost sta pogojeni. Zelo intenzivni napori so kratki, manj intenzivni napori pa so daljši. Da dosežemo cilj je potrebna tedenska kombinacija obojega.

Odmor je lahko ključen

In zadnji element treninga je tudi odmor, tega tekači tudi zanemarijo. Če  opazimo, da smo pretiravali s pogostostjo in stopnjevanjem treninga je odmor ključen, da se ustavimo in regeneriramo. Telo je po vsakem treningu potrebno počitka in mi mu moramo za voljo našega tekaškega življenja tudi to zagotoviti.

Ko vse to združimo in načrtujemo ter se tega držimo ne pozabimo še na pravilno tehniko teka, da bomo tekli za celo življenje.


Nazaj