Kako izbrati ustrezne športne copate?

28. 12. 2020

Tek je preprosta športna aktivnost, ki ne zahteva veliko opreme. Seveda je dobro, če si lahko privoščimo posebna, za tek prilagojena oblačila, a ključnega pomena je le eno - tekaški copati.

Kako izbrati ustrezne športne copate?

Najosnovnejša delitev tekaških copat temelji na prilagajanju različnim tipom stopal (pronator, supinator), od tega pa je odvisna tudi osnovna izbira copat.

Če upoštevamo, da je večina ljudi pronatorjev in da je verjetnost pronacije pri ženskah že zaradi zgradbe njihovega telesa bistveno večja kot pri moških, je verjetnost napake pri izbiri tekaških copat za pronatorje zelo majhna.

Za začetnike, ki z nakupom tekaške obutve še nimate izkušenj, je morda najpomembnejša lastnost, na katero bodite pozorni, blaženje. Verjetnost, da boste že s svojim prvim nakupom našli idealne copate, je zelo majhna, saj svoje potrebe najbolje spoznamo šele v praksi.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri tekaških copat?

#1 DOLŽINA

Med najdaljšim prstom in koncem copate mora biti vsaj za prst prostora. Stopalo med tekom namreč nekoliko oteče, zato nam copate, ki so nam ‘ravno prav’, lahko povzročajo velike težave. Ne zanašajte se na svojo običajno številko čevljev, saj tekaške copate od te lahko močno odstopajo.

#2 ŠIRINA

Noga vam v nobenem primeru ne sme drseti ali poplesavati levo in desno. Prileganje copate mora biti v vseh delih stopala popolno, več prostora privoščimo le prstom (s prsti moramo biti sposobni migati).

#3 UTRJENA PETA

Petni del copate mora biti utrjen in izdelan tako, da nam peta v obuvalu popolnoma miruje in nam jo med tekom ne dviguje. Otiščanci na tem delu stopala so namreč zelo pogosti in neprijetni.

#4 UDOBJE

Pri tekaških copatah ne računamo na to, da jih bomo razhodili ali da bodo postali udobnejši, ko se bodo nekoliko zmehčali. Udobno se moramo v njih počutiti od trenutka, ko jih obujemo, sicer raje poizkusimo še kakšen par več. Vzemimo si čas in copat ne kupujmo mimogrede ali v naglici.

Sem pronator ali supinator?

Pronacija (nagibanje stopala navznoter)

V tem primeru se teža prenaša po notranjem delu stopala, pronacija pa je najpogosteje posledica ploskega stopala. Tak tip stopala ima več kot 60 odstotkov ljudi. Copate za pronatorje morajo nuditi dodatno oporo stopalu na notranjem delu, zato imajo navadno okrepljen notranji rob podplata in predel stopalnega loka.

Supinacija (nagibanje stopala navzven)

Teža se prenaša po zunanji strani stopala, kar pomeni slabše blaženje ob udarcu stopala ob tla. Copate za supinatorje navadno nimajo dodatne ojačitve na notranji strani in nudijo nekoliko večje blaženje.


Nazaj