Varčevanje in investicije

Je pametneje denar hraniti na banki ali v nogavici?

10. 10. 2018

Naložite svoje prihranke v banko, a ne imejte jih le na računu – to je skoraj isto, kot bi imeli denar doma. Le varneje. Raje si omislite kakšnega od načinov varčevanja, kot je npr. klasični depozit.

Je pametneje denar hraniti na banki ali v nogavici?

Vstopnica za finančno stabilnost

Varčujemo lahko za tisoč in eno stvar: za povsem oprijemljive stvari, kot so nova kuhinja, avto, telefon, potovanja, okna, ali za manj konkretne, a ključne stvari v življenju, kot so varna starost, reševanje morebitnih zdravstvenih težav, ustvarjanje zlate rezerve za nepredvidene izdatke.

Za stvari, ki bi jih resnično radi uresničili, boste vedno našli način, za tiste, ki bi se jim najraje izognili, pa vedno poiščete dovolj izgovorov.

Razlogov za varčevanje je vedno dovolj, pa vendar je odločitev težko sprejeti. Ste tudi vi že kdaj uporabili katerega od teh izgovorov: "Premlada sem še, začela bom čez pet let. Obresti so tako majhne, kdo bi se trudil? Ne zaslužim dovolj, da bi lahko varčeval …"

Tri zlata pravila varčevanja

Izgubljenega časa ni mogoče nadoknaditi. Tisti, ki največ pridobijo z varčevanjem, so že dolgo časa v igri in njihovo pravo zlato pravilo se glasi: Začnite danes in vztrajajte. Premajhni dohodki niso ovira.

Odločitev za varčevanje je vaša vstopnica za finančno stabilnost, je ena najpomembnejših odločitev v življenju, za katero vam nikoli ne bo žal. Ravno nasprotno, enkrat v prihodnosti lahko obžalujete, da ste ves denar porabili za sprotne stroške.

Drugo zlato pravilo, ki se ga trdno držijo ljudje z urejenimi financami, je, da zapravijo manj kot zaslužijo. Za začetek morate vedeti, kam gre vsak mesec vaš denar. Druge bližnjice ni. Le tako boste ugotovili, kakšna so razpoložljiva sredstva. Mogoče se bo treba odpovedati nepotrebnemu zapravljanju za občasne priboljške ali pa boste ugotovili, da za določene stvari po nepotrebnem plačujete preveč, kot so dobavitelji električne energije ali mobilnih storitev. Cene izdelkov in storitev na trgu se spreminjajo, mogoče lahko poiščete kaj ugodnejšega.

Tretje zlato pravilo je, da prihrankov ne hranijo v nogavici, ampak zaupajo varčevalnemu računu na zanesljivi banki.

Nejasna podoba o vaših finančnih tokovih bo tako dobila bolj jasne obrise. Končno lahko vidite, koliko denarja lahko vsak mesec namenite varčevanju in ta znesek vračunajte v redne mesečne izdatke. Do njih bodite tako dosledni kot do stanovanjskih stroškov, obrokov kredita, stroškov prevoza in hrane. V ta namen je najbolj odpreti enega od varčevalnih računov pri banki SKB. Tako boste lažje ostali dosledni, v banki pa bomo poskrbeli, da bo ta denar na varnem.

Klasični depoziti

Depoziti so varna in zanesljiva naložba v domači in tujih valutah. Če imate na razpolago nekaj denarja in ga želite predvsem varno plemenititi, so vezani depoziti prava rešitev za kratkoročno in dolgoročno varčevanje. Na voljo sta dve obliki vezanih depozitov:

  • Vezani depozit z izplačilom obresti ob zapadlosti, ki zagotavlja izplačilo glavnice in obresti po preteku vezave. Najnižji znesek depozita je 250 evrov (ali 400 švicarskih frankov, 300 dolarjev, 200 funtov).
  • Vezani depozit z mesečnim izplačilom obresti, ki omogoča mesečno izplačilo obresti na SKB osebni račun. Minimalni znesek vezave je 50 tisoč evrov.

Varčevanja pri banki SKB

Različni varčevalni produkti banke SKB se prilagajajo zmožnostim in potrebam tistih, ki varčujejo ali plemenitijo svoj denar.

  • Varčevalni račun trojni plus je namenjen vsem, ki želite varčevati za nedoločen čas. Vaša privarčevana sredstva pa so vam na voljo že po 31 dneh. Obvezen je prvi polog v višini 50 evrov. Prestali pologi so poljubni. Vsak polog se obrestuje po fiksni obrestni meri, ki je odvisna od dobe vsakega pologa na varčevalnem računu.
  • Varčevalni račun s ciljem je pet letno varčevanje, ki vam omogoča, da si uresničite svojo željo z obveznimi mesečnimi in dodatnimi mesečnimi pologi (do največ 500 evrov) in z dodatnimi ugodnostmi ob najemu kredita po poteku varčevanja. Med varčevanjem sredstva niso razpoložljiva, ampak se na vaš osebni račun prenesejo ob izteku varčevanja. Po poteku varčevanja imate kot varčevalec še eno leto ugodnosti ob najemu potrošniškega kredita (do največ 6 let) ali stanovanjskega kredita (do največ 15 let).
  • Varčevalni račun zvestobe je namenjen vsem, ki želite postopno in redno mesečno varčevati na daljši rok. Svoje načrte uresničite z rednimi mesečnimi pologi v obdobju dveh let. Najnižji mesečni polog v višini 20 evrov, dodatni pologi so poljubni.

Zakaj hraniti denar na varčevalnem, in ne na osebnem računu?

Varčevalni račun vas podpira pri doslednem varčevanju. Malce težje je brezglavo zapravljati, če je denar na varnem v banki in ne na dosegu roke.

Varčevalni račun je primeren so za otroško in mladinsko varčevanje.

Odprete ga lahko tudi prek Digitalnega bančništva.

Nakazovanje denarnih sredstev na varčevalni račun je zelo preprosto.

Sredstva na varčevalnih računih so zaščitena s Sistemom za jamstvo vlog skladno z Zakonom o sistemu jamstva za vloge.

 


Nazaj