Deskanje na snegu

21. 01. 2022

Deskanje na snegu je šport, ki vključuje spust po zasneženem pobočju, medtem ko športnik stoji na snežni deski, ki je skoraj vedno pritrjena na voznikove noge. Drsenje po snegu se izvaja na opremljeni deski z vezmi, katero smer se upravlja s pokrčenimi koleni.

Deskanje na snegu

Zgodovina

Razvoj deskanja na snegu so navdihnili rolkanje, sankanje, deskanje in smučanje. Ta oblika športa prvič pojavila leta 1960, ko je ameriški navdušenec nad snegom, Sherman Popper, dobil idejo o združitvi dveh smučk skupaj. V tem so se v ZDA veliko ukvarjali z odkrivanjem novih, bolj razburljivih zimskih aktivnosti in deskanje je bilo zanesljivo ena uspešnejših inovacij. Kmalu so novi trend posvojili deskarji na valovih in rolkarji in do leta 1980 je bil šport razširjen po vseh Združenih državah. Prvo ameriško državno prvenstvo je bilo leta 1982, ZDA pa so leta 1983 gostile tudi prvo svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Leta 1987 je bilo ustanovljeno tekmovanje za svetovni pokal s štirimi tekmami (dve v ZDA in dve v Evropi), leta 1990 pa je bila ustanovljena Mednarodna zveza za deskanje na snegu (ISF). Ta je leta 1994 prišla pod okrilje Mednarodne smučarske zveze (FIS), s tem pa so se povečale možnosti, da deskanje postane olimpijski šport. Funkcionarji niso našli nobenega protiargumenta več in deskanje na snegu je bilo s paralelnim veleslalomom in tekmovanjem v snežnem kanalu na zimskih olimpijskih igrah  leta 1998 v Naganu del tekmovalnega programa. Predstavljen na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Deska

Deske so se naglo začele razvijati in izboljševati okrog leta 1985. Snežno deskanje se je izboljševalo zaradi tehnoloških novosti v smučanju, predvsem v izboru rabe primernih materialov.

 • »Freestyle« ali t. i. prostoslogna deska se uporablja za gladko skakanje in pristajanje. Ima enako dolg sprednji in zadnji del, kateri omogoča pristajanje v dve različni smeri.
 • »Alpine«deska je prvenstveno narejena za doseganje velikih hitrosti in maksimalne stabilnosti. Uporablja se za tekmovalne namene. 

Vrste slogov

 • »Jibbing« je izraz za tehnično vožnjo po nestandardnih površinah, ki običajno vključuje izvajanje trikov. Nanaša na dejanje skakanja ali drsenja po predmetih, ki niso sneg (kovinske tirnice, škatle, klopi, betonske police, stene, vozila, skale in hlode ). Običajno se »jibbing« izvaja v parku za deskanje na snegu, vendar se lahko izvaja tudi v urbanih okoljih.
 • »Freeriding« je stil deskanja brez niza veljavnih pravil ali določene smeri, običajno na naravnem, neurejenem terenu. Omogoča različne sloge deskanja na snegu v tekočem gibanju in spontanosti po naravno razgibanem terenu. Lahko je podoben prostemu slogu, z izjemo, da se ne deska po umetnih predmetnih.
 • Alpsko deskanje na snegu deskar na snegu izvede zavoj ob strani pete. Alpsko deskanje na snegu je disciplina v okviru deskanja na snegu.[Vadi se na urejenih progah. . Alpine tekmovanje je zelo podobno smučarskih dogodkom, ki vključujejo slalom, veliki slalom in paralelno bordanje. Včasih se imenuje »freecarving« ali »hardbooting« (zaradi uporabljene opreme), ta disciplina se običajno izvaja na trdem snegu ali urejenih progah (čeprav jo je mogoče vaditi v vseh pogojih) in se osredotoča na izrezovanje povezanih zavojev.

Olimpijske discipline

 • Paralelni veleslalom: je najbolj običajna disciplina deskanja na snegu. Po veleslalomski progi se poženeta po dva tekmovalca hkrati, ki se neposredno udarita za zmago. Po kvalifikacijski vožnji se oblikuje turnir 16 deskarjev, ki se na dveh progah (ležita ena ob drugi) pomerijo za zmago.
 • Snežni kanal:je v hrib zarezana snežna cev, tekmovalci pa se poganjajo prek njenega roba in izvajajo čim atraktivnejše akrobatske elemente. Zmaga tekmovalec, ki mu sodniki prisodijo največ točk, ti pa ocenjujejo tehnično zahtevnost in izvedbo.
 • Kros: po progi, ki vključuje naravne in umetne prepreke (skoki, preskoki, "valovi", bankine ...), se spustijo po štirje deskarji ali deskarke naenkrat, zmaga pa tisti/-a, ki prvi prečka ciljno črto. V dirki je vsakršno namerno oviranje tekmecev prepovedano in sankcionirano z diskvalifikacijo ali prepovedjo nadaljnjega tekmovanja. Po kvalifikacijah se na izpadanje pomerijo najboljši, zmagovalci posameznih voženj pa napredujejo. O končnem vrstnem redu odločajo finali in mali finali. V Pekingu bo na sporedu posamična preizkušnja in mešane ekipe.
 • Slopestyle: tekmovalci se spustijo po poligonu, na katerem so različne ovire, skoki, rampe in podobno. Sodniki ocenjujejo pogostost, izvirnost in kakovost izvedbe trikov (skokov, obratov …). Disciplina je na sneg prenesena iz rolkanja in tekmovanja s kolesi bmx.
 • Skoki (ang. big air):Tekmovalci se spustijo prek snežne skakalnice, sodniki pa ocenjujejo težavnost in izvedbo akrobacij v skoku.

Zanimivosti

 • 'Začetnike' deskanja na snegu, Popper je povezal dve smuči in za krmiljenje uporabil vrv, kar je bilo videti, kot deska, zato je žena to blagoslovila z imenom "Snurfing", kjer je združila besedi "Snow" (slo. sneg) in "Surfing" (slo. deskanje).
 • Predvsem v preteklosti se je na deskanje na snegu gledalo kot na šport 'mladih'.
 • Deskanje na snegu je bilo v zgodnjih 80. letih v nekaterih zimskih letoviščih prepovedano.
 • Žan Košir je s tremi olimpijskimi medaljami skupaj s Shaunom Whiteom, deskarjem prostega sloga, najuspešnejši olimpijec med deskarji. 
 • Največ preobratov, ki so bili narejeni v enem skoku je bilo 4.
 • Deskarji na snegu imajo 50-70 % večjo verjetnost, da se poškodujejo v primerjavi z drugimi alpskimi športi.
 • Zimske olimpijske igre se na splošno končajo z večjim seznamom poškodb kot poletni športi. Ko pa gre za deskanje na snegu 27,4 % vseh športnikov utrpi nekakšno poškodbo.
 • Kar 74,2 % vseh deskarjev je moških.
 • Varnost ob deskanja na snegu je zelo pomembno, zato se morajo začetniki naučiti, kako se izogniti poškodbam s tem kako pravilno padati na sneg.
 • Danes več kot 30 % vseh prihodkov od zimskih športov prihaja iz deskanja na snegu, kar je ogromno, če upoštevamo, da se zimskih športov po vsem svetu udeležuje več kot 500 milijonov ljudi.
 • V zadnjih 40 letih se je med ljubitelji deskanja na snegu razvilo več kot 10 stilov deskanja na snegu, večina jih je bila predstavljena tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Slovenske olimpijske medalje

 • 2014 – Soči: Žan Košir (srebro), Žan Košir (bron)
 • 2018 – Pjončang: Žan Košir (bron)

 


Nazaj