5 motivacijskih tehnik, ki vedno delujejo

31. 12. 2020

Skorajda ga ni človeka, ki se nikoli ni znašel v precepu med svojimi pričakovanji in med tistim, kar je v resnici pripravljen začeti delati v tem trenutku. Številne študije dokazujejo, da je moč volje omejeni vir, ki ga najpogosteje porabimo že v prvi polovici dneva. Zato je pomembnejše spoznati tehnike in metode, ki bodo delovale, ko nam moč volje že precej opeša.

5 motivacijskih tehnik, ki vedno delujejo

Najprej spoznajmo slabe motivacijske tehnike, saj se bomo potem lažje lotili sprejemanja tistih, ki resnično delujejo.

1. Postavljanje velikih ciljev

Pogosto se skušamo motivirati tako, da si zadamo res velik cilj. S tem v bistvu ni nič narobe, a oseba lahko kmalu ugotovi, da ji bo sapa pošla že čez kak teden ali dva. Zakaj? Ker se veliki cilji ne morejo doseči v štirinajstih dneh. Tudi če si postaviš velik cilj, si hkrati postavi kratkoročne cilje – ti te bodo namreč motivirali, da boš vztrajal na poti do velikega.

2. Želja za hitrim napredovanjem

Zagotovo je to izkusil že marsikdo – vsi si želimo hitro napredovati v relativno kratkem času, a nas doleti samo frustracija, saj stvari ne gredo po naših načrtih. Tudi če se bomo na hitro naučili nečesa novega ali v določenem trenutku hitreje napredovali, je nesporno dejstvo to, da pravi napredek zahteva svoj čas in je rezultat večmesečnega truda. Če so tvoja pričakovanja realistična, te bo motiviral še tako skromni napredek.

3. Izziva se lotiš, ker ti lepo zveni

Pogosto se izziva lotimo zato, ker se nam zdi »kul«, da bi ga dosegli. Če za primer vzamemo čarovniške trike – marsikateri otrok se nadobudno loti učenja kakšnega trika, a kmalu izgubi motivacijo, saj ugotovi, da to ni tako lahko, kot se zdi. Triki zahtevajo ure in ure vaj in trdega dela. Enako velja za odrasle – tudi če se ti nekaj zdi blazno »kul«, se najprej prepričaj, ali bi se res lotil te zgodbe – zna se zgoditi, da bo motivacije hitro zmanjkalo, če ti ni do učenja samega. Če ne prej pa takrat, ko zadeve postanejo prenaporne.

4. Hočeš ustvariti idealno različico sebe

Bodimo iskreni – pogosto si ustvarimo – recimo temu - »notranji« seznam stvari, ki bi se jih radi naučili ali jih preprosto izboljšali, saj bi želeli doseči idealno predstavo, ki jo imamo o sebi. Vsi bi radi bili v dobri formi, nadarjeni, obvladali bi več tujih jezikov in dosegali uspehe. Saj ni slabo, če imaš take ideale, a če je njihovo doseganje tvoj primarni motiv, te bo zelo kmalu minila volja za delo na njih. Zakaj? Ker ti za ideale preprosto več ne bo mar. Začel boš misliti, da ni vredno truda, saj njihovo doseganje zahteva zelo veliko dela.

Torej najbolj običajni motivi ne delujejo. Kakšne tehnike motivacije pa bodo delovale? V nadaljevanju jih je opisanih pet:

1. Radovednost

Gre za enega največjih motivacijskih vzgibov. Ko se začnemo učiti nečesa novega, največje uspehe dosegamo prav takrat, ko smo resnično zainteresirani za napredek. Tudi če nam je neka nova stvar vsaj malo zanimiva, ne bomo hitro odnehali. Ko pa se hočemo v zadevo resnično poglobiti in izvedeti vse, kar se da, bomo z učenjem nadaljevali. In sčasoma dosegli svoj cilj.

2. Spoznavanje nečesa novega

Včasih nam dosežek pomeni manj kot raziskovanje samo. Očitno je to povezano z radovednostjo in za marsikoga je možnost raziskovanja na nestrukturiran način pogosteje bolj motivacijski način učenja. Dovoli si igro, dovoli radovednosti, da te vodi, cilj je odkrivanje samo. Medtem ko se učiš, se sprosti in si dovoli, da odkrivanje novega postane zabavno.

3. Dobra družba

Saj vsi vemo, kako to gre – veliko zabavneje je početi nekaj v družbi. Prisotnost drugih oseb te bo zadržala na tvoji poti. Motivirala te bo tudi želja pomagati drugim, medtem ko delaš nekaj zase. To je dober cilj – počni nekaj, s čimer boš drugim ljudem pomagal najti njihovo motivacijo.

4. Predanost

Včasih nam enostavno ni dovolj pomembno, da ustvarimo najboljšo različico sebe ali pa dosežemo daljnoročne cilje. Kaj pa ti je pomembno? To je vprašanje, ki si ga moraš zastaviti. Če najdeš odgovor, mu nakloni vso svojo pozornost – razišči ga in se posveti učenju. Če pa odgovora ni, pozornost usmeri k raziskovanju zastavljenega vprašanja.

 5. Dokazovanje

Ko zadeve postanejo pretežke oziroma prezahtevne, ljudje pogosto odnehamo. Dobro pa se je zavedati, da je to pravzaprav trenutek, ko se pravo učenje šele začne – moraš vztrajati, da ne bi obupal. Učiš se tako, da hodiš po terenu, ki ga ne poznaš – normalno je, da se tega bojiš. Če boš vsakič, ko prideš do neznanega področja, odnehal, ne boš dosegel ničesar. Najboljša motivacija je, da sebi dokažeš, kako močno si pripravljen vztrajati, ko izzivi postanejo zahtevni.


Nazaj