Kartice, Poslovne finance, Osebne finance

Spletne zlorabe plačilnih kartic

09. 12. 2020

Ponovno zaznavamo poskuse pridobivanja podatkov o plačilnih karticah za spletne zlorabe.

Spletne zlorabe plačilnih kartic

Poskusi pridobivanja podatkov o plačilnih karticah za spletne zlorabe se izvajajo prek lažnega elektronskega sporočila, ki je poslano s strani na videz verodostojnega pošiljatelja (npr. Pošta Slovenije). Sporočilo vsebuje lažno spletno povezavo (phishing), na kateri se od prejemnika zahteva plačilo stroškov poštnine. Napadalci nato pridobljene podatke (ime in priimek, številka kartice, datum veljavnosti, koda CVC in enkratno geslo) uporabijo za izvedbo transakcije v precej višjem znesku, za katerega prejmete tudi enkratno geslo z zneskom plačila, ki ga je potrebno pred potrditvijo preveriti.

Bodite previdni pri odpiranju elektronskih sporočil z vsebino, ki vam ni poznana, tudi če jo pričakujete, nakupov pa nikoli ne opravljajte prek povezave v elektronskem sporočilu, ampak obiščite uradno spletno stran ponudnika.

Če ste kljub vsemu posredovali svoje podatke, vam svetujemo, da kartico takoj blokirate na telefonski številki, ki je napisana na hrbtni strani kartice in kontaktirate prodajno mesto, ki vas je bremenilo ter zahtevate povračilo.

 


Nazaj