Poslovne finance, Varnostne novice, Osebne finance, Digitalno bančništvo

Bodite pozorni na pojav lažnih sporočil

29. 03. 2024

Gre za lažna elektronska sporočila, v katerih prevaranti, pod pretvezo posodobitve podatkov o napravah, od vas zahtevajo vnos podatkov računa Rekono na povezavi, ki je del sporočila. Elektronskemu sporočilu lahko sledi klic neznanca, ki se lažno predstavlja kot zaposleni v banki. S tako pridobljenimi podatki želijo prevaranti pridobiti dostop do vašega računa.

 

Bodite pozorni na pojav lažnih sporočil

Pogost primer so elektronska sporočila, v katerih zlobneži zahtevajo, da jim s klikom na spletno povezavo, ki vas preusmeri na lažno spletno stran za vnos osebnih podatkov, posredujete svoje uporabniško ime in geslo za dostop do računa ali za prijavo v spletno banko. V najslabšem primeru so posledice lahko nepooblaščene finančne transakcije in oškodovanje posameznikov.

Kako ravnati?

  1. Na tovrstna sporočila se ne odzivajte, ne odpirajte povezav in ne vnašajte podatkov svojega računa ter enkratnih gesel za potrditev prijave in plačil. 
  2. Neznancem nikoli ne zaupajte svojih zaupnih osebnih podatkov - na primer uporabniških imen, gesel, enkratnih gesel, PIN kod, različnih aktivacijskih oziroma potrditvenih kod, elektronskih naslovov, številk bančnih kartic ...

Spletne prevare so vedno pogostejše, zaščitite se pravočasno. Vse informacije o različnih oblikah spletnih prevar si preberite na spletni strani pazi.se.


Nazaj