Varnostne novice, Osebne finance, SKB NET

Bodite pozorni na goljufije z investicijskimi vlaganji

20. 09. 2021

Iz policije so nas opozorili na porast goljufij z investicijskimi vlaganji v lažne spletne platforme. V letu 2020 so obravnavali 83 zadev s skupnim oškodovanjem v višini več kot dva milijonov evrov, letos pa do konca avgusta že 115 zadev s skupnim oškodovanjem v višini več kot pet milijonov evrov.


 

Svetujemo vam, da ste izjemno previdni in vsako »čudežno« ponudbo dobro preverite.

Kombinacija varne naložbe in visokega donosa v poslovnem svetu ni nikoli realna.
Na fotografiji je primer lažnih oglasov v spletnih medijih (vir: varninainternetu.si)

Ne nasedajte mamljivim obljubam o (pre)lahkem zaslužku

Za tovrstne goljufije je značilno, da storilci na spletu ponujajo različne oblike lahkega zaslužka, pri čemer potencialne oškodovance privabljajo z možnostjo vlaganja sredstev v različne oblike naložb (virtualne valute, zlato, sklade ipd.) in z obljubami o nerealno visoki donosnosti (tudi po več odstotkov dnevno).

Kako pride do oškodovanja?

Oškodovanci svoja denarna sredstva vložijo v lažnive naložbene produkte. Do tega lahko pride na različne načine:

  • Potencialni oškodovanec na družbenih medijih klikne na oglas, ki ponuja možnost zanesljivega, hitrega in visokega zaslužka.
  • Goljufi vzpostavijo stik s potencialnim oškodovancem po telefonu ali elektronski pošti. Kontaktne podatke lahko pridobijo iz obrazca, ki ga oškodovanec izpolni na spletu, iz javno dostopnih podatkov, obstajajo pa tudi primeri, ko goljufi kličejo naključne telefonske številke.
  • Brez predhodnega preverjanja ali je v ozadju produkta dejansko ponudnik naložbenih storitev ali pa gre za zlorabo imena ali oznake uveljavljenih ponudnikov investicijskih storitev oz. za izmišljenega ponudnika.
  • Oškodovanec si po navodilu goljufov na svoj računalnik namesti program za oddaljen dostop (običajno Anydesk), s čimer goljufom omogočijo upravljanje s svojim računalnikom.
  • Goljufi postanejo njihovi "osebni asistenti" in prek oddaljenega dostopa na lažni investicijski platformi v imenu oškodovanca odprejo trgovalni račun in denarnice za virtualne valute.
  • Oškodovanec nepoznanim osebam zaupa geslo spletne banke, podatke o plačilnih karticah in druge bančne podatke; nato goljufi opravijo prenakazilo denarja na račune v tujini z namenom nakupa virtualnih valut.
  • Goljufi v profilih lažnih investicijskih platform prikazujejo visoke donose, ki pa v resnici ne obstajajo, saj njihovih vložkov ne investirajo v produkte, temveč jih odtujijo s transakcijami v druge virtualne denarnice.

Bodite previdni pred izvedbo investicije

Sredstva vlagajte v finančne produkte licenciranih, prepoznanih, uveljavljenih in zanesljivih ponudnikov finančnih storitev, pri čemer se predhodno posvetujte s strokovnimi investicijskimi svetovalci.

Če ste bili oškodovani, dogodek prijavite policiji

Če ugotovite, da ste svoja sredstva investirali v produkt, ki ne omogoča izplačila vloženih sredstev, ste najverjetneje žrtev goljufije, zato policija svetuje, da zadevo nemudoma prijavite na najbližji policijski enoti ali na njihovi spletni strani.


Nazaj