Kartice

Brezstično plačevanje

Zakaj moram na prodajnem mestu še vedno vtipkati PIN številko, čeprav je znesek nižji od 50 EUR?

Nekateri POS-terminali lahko še vedno zahtevajo vnos PIN številke tudi ob nižjih nakupih zneskih od 50 EUR, saj je omejitev zneska na POS-terminalu odvisna od zneska, določenega iz strani mednarodnega kartičnega sistema.

PIN številko boste morali vnesti tudi, če ste presegli znesek zaporednih brezstičnih nakupov do 150 EUR.

Primer

 1. Brezstični nakup 48 EUR,
 2. Brezstični nakup 48 EUR,
 3. Brezstični nakup 48 EUR
 4. Nakup 6 EUR. Potrebno je vnesti PIN številko.

Če je brezstični nakup zavrnjen, vedno poskusite nakup opraviti še tako, da kartico vstavite v POS terminal.

Kaj se zgodi, če vpišem nepravilno enkratno geslo?

V primeru vpisa nepravilnega enkratnega gesla sistem zahteva ponovitev vpisa. Če vpišete geslo nepravilno več kot trikrat, se postopek nakupa prekine in ga je potrebno ponoviti.

Kaj če je prikazana številka mobilnega telefona, na katero naj bi prek SMS prejel enkratno geslo, neustrezna ali manjkajoča?

Če je prikazana številka mobilnega telefona, ki jo ima banka v svoji evidenci, nepravilna oziroma je banka sploh nima, postopek nakupa prekinite. Prosimo vas, da ustrezno številko mobilnega telefona sporočite osebno v poslovalnici SKB d.d. ali prek elektronske banke.

Kako mi zagotavljate, da bodo moji nakupi ali plačila s kartico prek spleta varni?

3-D Secure je varnostni standard, ki služi izboljšanju zaščite imetnikov kartic pri izvajanju spletnih kartičnih plačil in tako zmanjšanju tveganja nepooblaščene uporabe kartic s strani tretje osebe.

Prednosti, ki jih zagotavlja 3-D Secure:

 • višja stopnja varnosti pri spletnih nakupih,
 • nadzor nad nedovoljeno uporabo kartice,
 • povečanje zaupanja in zaščite uporabnikov kartic in trgovcev,
 • dodatno preverjanje pristnosti imetnika,
 • uporaba dvofaktorskega potrjevanja spletnih kartičnih plačil.

Kaj mi prinaša brezstično poslovanje in kako zelo varno je?

Brezstično plačevanje je plačevanje brez fizičnega kontakta med plačilno kartico in POS-terminalom. Znak za brezstičnost je dobro viden na POS terminalu.

Brezstično plačevanje - hitro, brez dotika in varno:

 • Ponavadi vsakodnevna plačila manjših vrednosti plačujemo z gotovino. Ne iščite več drobiža – uporabite svojo brezstično kartico, ki jo samo približate POS-terminalu. Brez dotika in vnosa osebne številke (PIN).
 • Večino plačil do 50 EUR boste s kartico lahko opravili brezstično in brez vnosa osebne številke (PIN). Plačila zneskov nad 50 EUR lahko opravite brezstično, le dodatno je nakup treba potrditi z vnosom osebne številke (PIN)
 • Naključno branje (skeniranje) podatkov s kartice s strani nepooblaščenih oseb ni mogoče, saj je varnost te tehnologije primerljiva s čipno tehnologijo ali celo boljša.
 • Brez strahu. Ni mogoče, da bi imeli kartico v žepu, šli mimo POS-terminala in nevede opravili plačilo. POS-terminal na ta način kartice ne zazna.
 • Če POS-terminalu približate denarnico z več brezstičnimi karticami, ta zavrne izvedbo plačila. Kartico morate vedno samostojno približati POS-terminalu.

Plačilo do 50 EUR - brezstično in brez vnosa osebne številke

Kartico približate znaku na POS-terminalu in počakate na zvočni in/ali svetlobni signal. Po opravljenem plačilu vzamete potrdilo o plačilu.

Plačilo nad 50 EUR - brezstično in z vnosom osebne številke

Kartico približate znaku na POS-terminalu, vtipkate osebno številko (PIN) in počakate na zvočni in/ali svetlobni signal. Po opravljenem plačilu vzamete potrdilo o plačilu.

Pomembno ob zamenjavi kartice:

 •  Z novo kartico lahko brezstično plačujete šele po prvi izvedeni stični transakciji (npr. plačilo na POS-terminalu z uporabo osebne številke (PIN), vpogled v stanje na bankomatu ...)
 • V kolikor je brezstični nakup zavrnjen, vedno poskusite nakup opraviti še tako, da kartico vstavite v POS terminal.

Blog zapisi