Intervju

Po pregledu ponudbe sva ugotovila, da je SKB najugodnejša.

Uroš Štefelin, priznani chef, ima z Marcelo Klofutar v najemu slovito Vilo Podvin, kjer se dogajajo slastne kulinarične zgodbe.

Tradicionalna slovenska kulinarika je z njegovo pomočjo zaživela v sodobni preobleki. Povezovanje z lokalno skupnostjo in dobavitelji je močno utrdilo njun ugled.

S kreditom SKB banke sta kupila tudi dve stanovanji v novi soseski v Radovljici in tako začela še dodatno širiti turistično ponudbo na Gorenjskem.

S pomočjo banke ste se podali tudi v turizem. Kaj pripravljate na tem področju?

Vila v Podvinu je zelo stara in se zavedava, da bi bilo treba ogromno vložiti, da bi še naprej dobro poslovala. K nam vsakdo pride z namenom, saj nismo nekje v prometnem središču, zato mora imeti takšna restavracija močno zgodbo. Brez vrhunske ponudbe takšna hiša ne more poslovati.

S SKB smo se dobro ujeli, predvsem smo poznali njihove pogoje, oni pa naše poslovanje. Naše sodelovanje je zelo močno prepleteno,
tako da zaradi dobrih izkušenj nadaljujemo skupno pot že šesto leto.

V Vili Podvin sva najemnika in po tehtnem razmisleku se nisva odločila za nakup vile, ker je lokacija preveč posebna. Pogoj v vsakem najemniškem lokalu je, da v njem deluje uigran tim, ki dobro dela, da lastnik lahko računa na dobiček. Za kaj takega ni nobenega zagotovila, zato sva se odločila za to naložbo, nakup dveh stanovanj v novi soseski v Radovljici, za naprej. Nakup hiše bi bil za naju nesmiseln, tudi zaradi najine starosti.

Kako bi opisali svojo finančno osebnost?

Midva sva zelo ambiciozna na strokovnem področju, na finančnem pa ne preveč. Za finančno stabilnost nama je zelo pomembno, da imava finančne zadeve urejene tako na osebnem kot na poslovnem področju. Ne želiva biti obremenjena s finančnimi skrbmi. Kreativno zgodbo raje gradiva drugje, ne na lastništvu. Tako je zaslužek posledica dela in osebnega razvoja.

Želiva graditi odnose in kakovost. Gradiva dober odnos z vsemi deležniki v širšem okolju – z lokalno skupnostjo in s kmeti. Nočeva izgubiti kredibilnosti pri dobaviteljih, zato nikoli ne gledava na to, da bi gradila moč nad njimi, saj smo vzajemno odvisni. Želiva imeti poravnane obveznosti in tako tudi veliko dobiva nazaj od njih. Kmet je za naju prvi, saj veva, koliko se morajo potruditi za svoje pridelke. Marsikomu sva skozi promocijo pomagala k večji finančni uspešnosti.

Sodelujeva tudi s CUDV Radovljica, ki za nas po naročilu izdeluje keramične servise ter slikarsko opremo, dva izmed njih pa sta tudi pri nas zaposlena.

V kateri fazi poslovanja se posvetujete z banko?

Kriznih situacij za zdaj nimamo, drživa se varne politike poslovanja. Vedno želiva imeti nekaj sredstev za primer mrtvih mesecev, kot je na primer marec.

Glede na to, da sva kupila dve stanovanji, bi rekla, da sva še vedno dovolj ambiciozna, sploh glede na amortizacijo. Banka nama je vedno prišla naproti, tudi pri novih idejah, kot je nakup nepremičnin. Skupaj smo pregledali najboljše možnosti, in ko sva preverila preostalo ponudbo na trgu, sva ugotovila, da so nama dali najboljšo ponudbo.

Do zdaj sva bila zmeraj zadovoljna.

Kaj je bilo ključno, da ste svoje finančne zadeve zaupali banki SKB?

Že v prejšnjem podjetju Hotel Triglav na Bledu sva bila stranki SKB. Zelo dobro smo se ujeli, predvsem smo poznali njihove pogoje, oni pa naše poslovanje. Naše sodelovanje je bilo zelo močno prepleteno, tako da smo zaradi dobrih izkušenj nadaljevali skupno pot še naprej. Zdaj smo z njimi že šesto leto.

Kakšen mora biti po vašem mnenju osebni bančnik?

Biti mora zelo strokoven, predvsem pa se mora znati prilagoditi strankinim željam. Oseba na tem položaju mora biti zelo fleksibilna, od nje je zelo veliko odvisno. Banka ima svoja pravila, bančnik pa mora znati svetovati in se zavzeti za svoje stranke. Pri SKB sva dobila točno to.

Do zdaj so nama vedno ugodili. Če bi imeli pomisleke, bi nama verjetno kaj tudi odsvetovali.

Na kakšen način sodelujete z banko SKB?

Pri SKB imava urejeno tekoče poslovanje in najem kreditov. Za zdaj še nisva potrebovala premostitvenih kreditov za poslovanje.

Zakaj bi banko SKB priporočili svojim kolegom?

Če si stranka banke SKB, so pogoji zelo ugodni. Zelo so kooperativni in vedno poiščejo najboljšo rešitev.

Foto: Ana Kovač

Osebna bančnica Petra Rant:

Osebnost bančnika je pri poslu zelo pomembna

Postali ste nova skrbnica podjetja Suvenir. Kako poteka spoznavanje z novim podjetjem?

Poleg spoznavanja bilanc in poslovanja je dobro podjetnika spoznati tudi na osebni ravni. Tako lahko začneš graditi dolgoročne poslovne odnose.

V čem vidite njun največji poslovni adut kot podjetnikov na vrhunski ravni na kulinaričnem področju?

Glede na njun sloves bi rekla, da znata upravljati finančno premoženje in da imata vizijo, kaj želita doseči tako na poslovnem kot osebnem področju.

Banka mora biti v današnjem času fleksibilna, zagotavljati mora podporo in hitro odgovarjati na potrebe podjetnikov. Kaj je treba narediti, da obe strani pridobita nekaj pozitivnega zase?

Zelo pomembna je osebnost bančnika. Mora biti tako fleksibilen, da zna prisluhniti stranki in ji svetovati na prav način.

Naročite se na sestanek s svetovalcem

Skrbnik vas bo pričakal v poslovalnici na dogovorjen dan in ob dogovorjeni uri.
Z njegovo pomočjo boste vse uredili hitro in preprosto.

Naročite se na posvet ali Pošljite povpraševanje