STANOVANJSKI KREDIT NSVS

Krediti za varčevalce zaključene nacionalne stanovanjske varčevalne sheme.

Odplačilna doba

Dvakratnik dobe varčevanja

10 oziroma 20 let.

Višina kredita

do 210 % vrednosti naložbe

glede na privarčevana sredstva.

Mesečni obrok kredita

Do 50 %

neto plače, pokojnine ali rente.

Fiksna obrestna mera

4,20 %

oziroma 1 odstotno točko več kot pri varčevanju NSVS.

ZNAČILNOSTI KREDITA

Namenjen je tistim, ki so uspešno zaključili varčevanje v NSVS in izpolnjujejo pogoje za pridobitev kredita po varčevalni shemi.

Primerjalnik kreditov

Dodajte kredite, ki jih želite primerjati med seboj. Primerjalnik omogoča hiter pregled nad ključnimi lastnostmi.

STANOVANJSKI KREDIT NSVS

STANOVANJSKI KREDIT NSVS

Dodaj
Dodaj

Pomagamo vam od ideje do nakupa

Svetovalec, ki vas bo vodil skozi postopek pridobivanja dokumentacije in odobritve kredita, bo odgovoril na vsa vaša vprašanja, vas seznanil s postopkom in obveščal o posameznih korakih.

Z vami od ideje do nakupa

Med nakupom nepremičnine in postopkom pridobivanja kredita se morate počutiti sproščeno in samozavestno. Naš svetovalec vas bo vodil skozi celoten postopek pridobivanja dokumentacije, odobritve in porabe kredita. Seznanjal in obveščal vas bo o posameznih korakih ter vam odgovarjal na vprašanja.

Nakup nepremičnine

Pred nakupom nepremičnine osebnega bančnika vprašajte, kakšno kupoprodajno dokumentacijo banka zahteva. Tako bo vaša vloga popolna in nakup nepremičnine varen.

Informativni izračun

Osebni bančnik vam bo pomagal najti način financiranja, ki bo za vas najprimernejši. Pripravil vam bo informativni izračun in odplačilni načrt.

Cenitev nepremičnine

Cenitev nepremičnine, ki jo kupujete, je običajno obvezna. Opravi jo cenilec banke pred oddajo vloge za kredit, saj je cenitev sestavni del dokumentacije.

Oddaja vloge za kredit

Količina dokazil o vaši kreditni sposobnosti in za namen financiranja je lahko zelo različna. Odvisna je od vrste zaposlitve in delodajalca, poslovnega sodelovanja kreditojemalca z banko SKB in nepremičnine, ki jo kupujete.

Vlogo banka presodi, prekontrolira in na koncu odobri kredit.

Podpis kreditne pogodbe in notarski zapis

Po podpisu pogodbe na banki je v primeru zavarovanja s hipoteko potrebno opraviti še notarski zapis za zavarovanje kredita z nepremičnino.

Poraba kredita

Celoten proces se zaključi z nakazilom kupnine za vašo novo nepremičnino. S tem je naše delo opravljeno, vi pa lahko začnete uresničevati svoje sanje. 

Pogosta vprašanja

Stroški ob najetju stanovanjskega kredita NSVS

 • stroški zavarovanja kredita: višina je odvisna od vrste zavarovanja kredita (zavarovalna premija, poroki, hipoteka ...);
 • ni stroškov odobritve in vodenja kredita.

Kako je s predčasnim odplačilom kredita?

Kadar koli po prenosu kredita v odplačevanje je mogoče predčasno delno ali celotno poplačilo kredita. Strošek takega poplačila določa Zakon o potrošniških kreditih. Trenutno je za kredite s spremenljivo obrestno mero in vsa poplačila kredita s fiksno obrestno mero v enem letu do zneska 10.000 EUR, brezplačen.

Lahko med odplačevanjem kredita zamenjam fiksno obrestno mero za spremenljivo z Euriborjem?

Zamenjava obrestne mere kredita ni mogoča. Kredit lahko poplačate z novim kreditom.

Stanovanjski kredit NSVS bi potreboval za gradnjo. Koliko časa lahko črpam kredit oziroma ali ga delno lahko koristim v gotovini?

Poraba sredstev kredita iz NSVS je strogo namenska, kar določa tudi zakon, zato se sredstva iz kredita koristijo le na podlagi računov, predračunov, pogodb in druge namenske dokumentacije. Sredstva lahko namenite za nakup, gradnjo, obnovo ali prenovo stanovanj in stanovanjskih hiš, nakup stavbnega zemljišča, plačilo stroškov za komunalno opremljanje ali spremembo namembnosti zemljišča, plačilo projektne dokumentacije ali poplačilo že najetih stanovanjskih kreditov pri drugih bankah.

V skladu s politiko SKB lahko kredit črpate 2 meseca. Če vam stanovanjski kredit NSVS ne ustreza, lahko pridobite kredit iz redne ponudbe.

Varčeval sem v NSVS, vendar kredita ne potrebujem. Lahko odstopim pravico do kredita drugi osebi, na primer svoji mami?

Obveznosti in pravice iz pogodbe o varčevanju v nacionalni stanovanjski varčevalni shemi lahko varčevalec kadar koli prenese na zakonca oziroma osebo, ki ji v skladu s predpisi o zakonski zvezi pripadajo enake pravice kot zakonskemu partnerju, na otroke in vnuke.

Oseba, na katero je bil narejen prenos pravic, tako postane »varčevalec«, torej upravičenec do posojila, s katerim banka sklene posojilno pogodbo, s pogodbo in zakonom opredeljenimi nameni koriščenja posojila.

Za dokazila o upravičenosti posamezne osebe do prevzema pravic iz NSVS veljajo: 

 • rojstni list (prenos na otroke, vnuke),
 • potrdilo o stalnem bivališču (prenos na zunajzakonskega partnerja je mogoč, če gre za prijavljeno skupno bivališče vsaj 2 leti),
 • sklep o dedovanju (če še ni izdan, zadostuje notarsko overjen sporazum med zakonitimi dediči),
 • sporazum o delitvi premoženja (notarsko overjen).

Zaključil sem varčevanje NSVS, vendar kredita še ne potrebujem najmanj 2 do 3 leta. Lahko po tem roku izkoristim pravico do pridobitve stanovanjskega kredita?

V skladu z zakonom o NSVS je določen časovni rok dveh let za pridobitev kredita, če ste zaključili 10-letno varčevanje. Če potrebujete kredit pozneje, vam ponudimo kredit iz redne ponudbe, ki je lahko prilagojen vašim željam in sposobnostim odplačevanja glede na višino kredita, ročnost kredita, izbiro med bančno obrestno mero (fiksno ali spremenljivo) ter tudi z možnostjo gotovinskega dela izplačila kredita.

Potrebujem več kredita, kot ga lahko dobim po zaključeni shemi NSVS. Lahko dobim dodaten ali drug kredit?

Na podlagi zaključenega varčevanja NSVS vam pripada pravica do 210 % vseh privarčevanih sredstev. Če vam ponudba kredita NSVS ne odgovarja v celoti, vam v SKB omogočamo, da pridobite drug kredit iz redne bančne ponudbe.

Prikaži vse

Naročite se na sestanek z osebnim bančnikom

Osebni bančnik vas bo pričakal v poslovalnici na dogovorjen dan in ob dogovorjeni uri.
Z njegovo pomočjo boste vse uredili hitro in preprosto.

Naročite se na posvet ali Pošljite povpraševanje

Krediti

Primerjava kreditov: kateri podatek največ pove?

Se vam je že zgodilo, da ste primerjali ponudbo dveh bank za povsem "enak" kredit, pa vam marsikaj ni bilo jasno?

Kaj so EOM, skriti stroški, skupni stroški, nakup vezanega produkta? Kako je lahko ob "enaki" obrestni meri anuiteta nekje višja kot drugje? Ali pa je ob enaki anuiteti enotna obrestna mera nekje višja kot drugje …

Krediti

Kupujete nepremičnino? Kako se tega lotiti najbolj pametno?

Potem ko se končno odločite za nakup lastne nepremičnine, traja približno dva meseca, da si ogledate vsaj sedem nepremičnin. Iskanju pravega doma morate posvetiti vso svojo pozornost. Morebitne kupce pri tem največkrat vodi cena, vendar se velikokrat pustijo tudi zapeljati videzu.

Osebne finance

Ali je varno imeti banko na spletu?

Že nekaj časa smo navajeni, da je splet naše okno v svet. Enako velja za bančne storitve, kjer je smo še posebej občutljivi na varnost – zato je slednja najpomembnejša točka spletenega bančništva pri SKB!

Krediti

Kako si privoščiti nekaj, kar je na prvi pogled videti nedosegljivo?

Nobene potrebe ni, da si kot študent ne bi mogli privoščiti stvari, ki jih potrebujete. Mesečni prilivi za odobritev niso potrebni, dovolj je le račun, odprt pri SKB.

Dobro je vedeti,
komu zaupate finance

Banka SKB

 • Se v slovenskem bančnem prostoru odlikuje kot varna, trdna in zanesljiva banka.
 • Je del Société Générale, ene največjih bančnih skupin v evrskem območju.
 • Zaupa nam več kot 200.000 strank.

Kaj o nas pravijo naše stranke?

Digitalno bančništvo

S pomočjo mobilne in spletne banke lahko uredite kar 53 različnih opravkov brez obiska banke:

 • Oddaja vloge za odobritev izrednega limita.
 • Oddaja vloge za naročilo hitega kredita.
 • Oddaja vloge za pridobitev kreditne kartice
  Mastercard / Visa.
 • Plačilo in prejem računov in e-računov.
 • Pregled stanja in porabe.

Preberite več

+ 48

Drugihdigitalnih storitev