Paketi

Prvič stopate na pot finančne samostojnosti? Z osebnim računom bo vse lažje.

10. 10. 2018

Z brezplačnim PAPI osebnim računom najmlajši spoznavajo pomen varčevanja in odgovornosti do svojih prihrankov. Z dopolnjenim 12. letom se PAPI osebni račun spremeni v Osebni račun za mlade, ki omogoča koriščenje ugodnosti iz Paketa za mlade. S polnoletnostjo in dopolnjenim 18. letom pa lahko najstniki nadgradijo svoj obstoječi račun z ISIC osebnim računom in koristijo ugodnosti iz ISIC paketa

Prvič stopate na pot finančne samostojnosti? Z osebnim računom bo vse lažje.

Na poti do finančne samostojnosti

Mladi lahko svoj prvi zaslužek zaslužijo pri 15. letih, spoznavanje ravnanja z denarjem pa se začne že, ko vas otrok opazuje, kako plačujete na blagajni.

Spretno upravljanje denarja je ena pomembnejših življenjskih veščin. Žal finančnega opismenjevanja ni med obveznimi osnovnošolskimi predmeti. Starši so tisti, ki morajo poskrbeti, da bo otrok čim bolje razumel pomen denarja in kaj vse nam poleg vsakdanjih nakupov še omogoča.

Prvi račun ponuja vse za finančno samostojnost.

#Kovanci

Najmlajši otroci naj finančno izobrazbo začnejo s kovanci. Naučite jih vrednosti posameznega kovanca in kaj si z njim lahko privoščijo v trgovini. Spodbujajte jih, naj kovance hranijo v hranilniku. Namesto hranilnika lahko uporabite tudi kozarček za vlaganje, da bo otrok videl, kako kupček raste.

Otrokom pomaga varčevati prijazni pujsek PAPI. To je hranilnik za vse, ki odprejo PAPI račun.

#Zgled

Vedno, ko plačujete v trgovini ali dvigujete gotovino na bankomatu, otroku razložite, kaj se dogaja. Izogibajte se impulzivnim nakupom, raje mu povejte, da boste za uresničitev neke želje počakali še kakšen dan in da boste razmislili ali neko stvar zares potrebujete. Otroci se učijo s ponavljanjem in z zgledi.

#Žepnina

Ko otrok začne hoditi v šolo, se dogovorite za neko vsoto denarja, ki jo bo otrok dobival kot žepnino. S tem bo dobil priložnost, da se bo bolj aktivno učil osnovnih veščin ravnanja z denarjem.

Otrok naj se nauči, da privarčevana žepnina v enem mesecu pomeni večje nakupe v naslednjem.

#Osebni račun

Ko otrok začne hoditi v osnovno šolo in dobi svoj prvi denar, pa naj bo to žepnina ali simbolično plačilo za opravljena domača opravila, se z njim odpravite v banko, kjer lahko skupaj odprete njegov prvi osebni račun.

Spodbujajte ga, da bo redno vplačeval denar na ta račun in mu pomagajte razumeti poslovanje z banko. V tem obdobju lahko varčevanje kovancev ostane le še "hobi".

PAPI osebni račun v okviru PAPI paketa bo popeljal vašega otroka v svet bančništva v družbi Papija. V banki SKB smo pripravili PAPI paket za otroke do 12. leta s ponudbo osebnega in varčevalnih računov, bančnih kartic in spletnega poslovanja, ki bodo otroka spoznale z bančnimi produkti in storitvami.

PAPI osebni račun omogoča brezplačno mesečno vodenje osebnega računa, plačevanje s PAPI Visa debetno kartico, brezplačne dvige na bankomatih SKB in drugih bank v Sloveniji ter v državah EU, uporabo digitalnega bančništva, Varnostni SMS za Visa debetno kartico in pologe kovancev v poslovalnici.

#Varčevanje

Z otrokom odprite varčevalni račun in mu razložite, kaj so obresti. Vsake toliko časa skupaj z otrokom preverite, kakšno je stanje na varčevalnem računu. Tudi prislužene kovance polagajte na ta račun.

Ko najstniki začnejo z vrstniki hoditi ven in se zabavati, se bodo povečale tudi potrebe po večjih vsotah denarja. Povišajte otroku žepnino in se z njim dogovorite, katere izdatke bo v celoti ali delno kril sam. Del žepnine naj hrani na PAPI varčevalnem računu.

Varčevanje: S PAPI varčevanjem se bodo otroku hitreje uresničile sanje in želje, hkrati pa ga boste naučili pomembnih vrednot za odgovorno ravnanje s prihranki.

Varčevalni račun zvestobe omogoča: varčevanje za obdobje 2 let in redne mesečne pologe v višini najmanj 20 EUR; možni pa so tudi dodatni poljubni mesečni pologi. Sklenitev in varčevanje je omogočeno prek spletne banke SKB NET ali mobilne banke MOJ@SKB.

Varčevalni račun s ciljem omogoča: varčevanje za obdobje 5 let in redne mesečne pologe v višini najmanj 30 EUR. Poleg rednih mesečnih vplačil, določenih s trajnim nalogom, so mogoči tudi dodatni pologi. Ob zaključku varčevanja je zakoniti zastopnik upravičen do ugodnosti pri najemu potrošniškega ali stanovanjskega kredita.

#Poraba

O porabi svojega denarja naj se otrok odloča sam, tako se bo tudi učil iz svojih napak. Morebitno brezglavo zapravljanje bo dragocena lekcija. V trgovini skupaj pregledujte cene izdelkov in primerjajte, kaj dobite za določeno vsoto denarja. Ko greste skupaj kupit darilo za prijatelja, naj se otrok sam odloči, kaj bo kupil za določeno ceno.

PAPI Visa debetna kartica je otrokov bančni dokument, s katerim lahko otrok dviguje gotovino na bankomatu, plačuje v trgovini ali na spletu ter napolni svoj mobilni telefon, s pomočjo kartice, ki jo kupi na bankomatu.

Dijaki in študenti

Dijaška in študentska leta hitro minejo in ena boljših stvari v tem obdobju so številne ugodnosti.

Z mednarodno študentsko identifikacijsko izkaznico ISIC v žepu vas bodo razvajali na vsakem koraku v več kot 130 državah sveta.

Odprite vrata v svet s kartico ISIC, ki je za stranke SKB še veliko več kot identifikacijska kartica. Banka SKB je kot edina v Sloveniji v sodelovanju z ISIC Slovenija združila ugodnosti ISIC izkaznice in ISIC osebnega računa.

ISIC osebni račun za dijake in študente v okviru ISIC paketa je namenjen vsem dijakom in študentom s statusom, ki so starejši od 18. let. Vključuje brezstično SKB ISIC Visa debetno kartico, s katero je mogoče plačevati v trgovini ali preko spleta in brezplačno dvigovati na vseh bankomatih v območju EUR. Zelo dobrodošle za študente in dijake so tudi brezplačna uporaba MOJ@SKB mobilne banke in SKB NET spletne banke ter mobilna aplikacija Flik Pay za takojšnja brezplačna nakazila med uporabniki. V okviru ISIC paketa je tudi mogoča prekoračitev pozitivnega stanja na računu v višini 100 EUR ter cenejša mesečna članarina za Visa ali Mastercard kartico z odloženim plačilom. Naročite si lahko tudi brezplačni Varnostni SMS, ki vas obvesti o vsakem dvigu gotovine na bankomatu ali nakupu.

Osebni račun za mlade v okviru Paketa za mlade je namenjen mladim med 12. in 27. letom. Vodenje računa je brezplačno, prav tako uporaba mobilne in spletne banke ter uporaba mobilne aplikacije Flik Pay po 15. letu starosti. Za večjo preglednost in nadzor nad financami si lahko naročite tudi Varnostni SMS, ki vas bo obvestil o vsakem dvigu ali plačilu. Upravičeni ste tudi do prekoračitve pozitivnega stanja v všini 60 EUR ter cenejše mesečne članarine za kartico z odloženim plačilom. 

 

Nazaj