Računi

Prvič stopate na pot finančne samostojnosti? Z osebnim računom bo vse lažje.

10. 10. 2018

Z brezplačnim PAPI osebnim računom najmlajši spoznavajo pomen varčevanja in odgovornosti do svojih prihrankov, ISIC je za dijake in študente, osebni račun za mlade pa prinaša že storitev osebnega bančnika. Da, SKB raste z vami.

Prvič stopate na pot finančne samostojnosti? Z osebnim računom bo vse lažje.

Na poti do finančne samostojnosti

Mladi lahko svoj prvi zaslužek zaslužijo pri 15 letih, spoznavanje ravnanja z denarjem pa se začne že, ko otrok opazuje plačevanje pri blagajni.

Spretno upravljanje denarja je ena pomembnejših življenjskih veščin. Žal finančnega opismenjevanja ni med obveznimi osnovnošolskimi predmeti. Starši so tisti, ki morajo poskrbeti, da bo otrok čim bolje razumel pomen denarja in kaj vse nam poleg vsakdanjih nakupov še omogoča.

Prvi račun ponuja vse za finančno samostojnost.

#Kovanci

Najmlajši otroci naj finančno izobrazbo začnejo s kovanci. Naučite jih vrednosti posameznega kovanca in kaj si z njim lahko privoščijo v trgovini. Spodbujajte jih, naj kovance hranijo v hranilniku. Namesto hranilnika lahko uporabite kozarček za vlaganje, da bo otrok videl, kako kupček raste.

Otrokom pomaga varčevati prijazni pujsek PAPI. To je hranilnik za vse, ki odprejo PAPI račun.

#Zgled

Vedno, ko plačujete v trgovini ali dvigate gotovino na bankomatu, otroku razložite, kaj se dogaja. Izogibajte se impulzivnim nakupom, raje mu povejte, da boste za uresničitev neke želje počakali še kakšen dan in da boste razmislili, ali neko stvar zares potrebujete. Otroci se učijo s ponavljanjem in z zgledi.

#Žepnina

Ko otrok začne hoditi v šolo, se dogovorite za neko vsoto denarja, ki jo bo otrok dobival kot žepnino. S tem bo dobil priložnost, da se bo bolj aktivno učil osnovnih veščin ravnanja z denarjem.

Otrok naj se nauči, da privarčevana žepnina v enem mesecu pomeni večje nakupe v naslednjem.

#Osebni račun

Ko otrok začne hoditi v osnovno šolo in dobi svoj prvi denar, pa naj bo to žepnina ali simbolično plačilo za opravljena domača opravila, se z njim odpravite v banko, kjer lahko skupaj odprete njegov prvi osebni račun.

Spodbujajte ga, da bo redno vplačeval denar na ta račun in mu pomagajte razumeti poslovanje z banko. V tem obdobju lahko varčevanje kovancev ostane le še "hobi".

PAPI osebni račun: Popeljite svojega otroka v svet bančništva v družbi PAPIJA. V banki SKB smo pripravili PAPI paket za otroke do 12. leta s ponudbo osebnega in varčevalnih računov, bančnih kartic in spletnega poslovanja, vse oblikovano po meri vašega otroka.

PAPI osebni račun omogoča brezplačno mesečno vodenje osebnega računa, plačevanje s PAPI Visa debetno kartico in brezplačne dvige na bankomatih SKB in drugih bank v Sloveniji in v državah EU.

#Varčevanje

Z otrokom odprite varčevalni račun in mu razložite, kaj so to obresti. Vsake toliko časa skupaj z otrokom preverite, kakšno je stanje na varčevalnem računu. Tudi prislužene kovance polagajte na ta račun.

Ko najstniki začnejo z vrstniki hoditi ven in se zabavati, se bodo povečale tudi potrebe po večjih vsotah denarja. Povišajte otroku žepnino in se z njim dogovorite, katere izdatke bo v celoti ali delno kril sam. Del žepnine naj hrani na PAPI varčevalnem računu.

PAPI varčevanje: S PAPI varčevanjem se bodo otroku hitreje uresničile sanje in želje, hkrati pa ga boste naučili pomembnih vrednot za odgovorno ravnanje s prihranki.

PAPI varčevalni račun zvestobe omogoča: varčevanje za obdobje 2 let, višjo obrestno mero kot pri kratkoročnem varčevanju. Poleg rednih mesečnih pologov lahko varčujete tudi z dodatnimi pologi. Od pogodbe je mogoče odstopiti 31 dni pred zaključenim prvim varčevalnim letom. Mogoče je napredno varčevanje prek digitalnih bančnih kanalov.

PAPI varčevalni račun s ciljem omogoča: varčevanje za obdobje 5 let, višjo obrestno mero kot na varčevalnem računu zvestobe. Poleg rednih mesečnih vplačil, določenih s trajnim nalogom, so mogoči tudi dodatni pologi. Zakoniti zastopnik lahko v svojem imenu in za svoj račun najame kredit po zaključku varčevanja.

#Poraba

O porabi svojega denarja naj se otrok odloča sam, tako se bo tudi učil iz svojih napak. Morebitno brezglavo zapravljanje bo dragocena lekcija. V trgovini skupaj prebirajte cene izdelkov in primerjajte, kaj dobite za določeno vsoto denarja. Ko greste skupaj kupit darilo za prijatelja, naj se otrok sam odloči, kaj bo kupil za neko ceno.

PAPI Visa debetna kartica je otrokov bančni dokument, s katerim lahko otrok dviga gotovino na bankomatu, brezstično plačuje, na bankomatu napolni račun mobilnega telefona.

Dijaki in študenti

Dijaška in študentska leta hitro minejo in ena boljših stvari v tem obdobju so številne ugodnosti.

Z mednarodno študentsko identifikacijsko izkaznico ISIC v žepu vas bodo razvajali na vsakem koraku v več kot 120 državah sveta.

Odprite vrata v svet s kartico ISIC, ki je za stranke SKB še veliko več kot identifikacijska kartica. Banka SKB je kot edina v Sloveniji v sodelovanju z ISIC Slovenija združila ugodnosti ISIC izkaznice in ISIC osebnega računa.

ISIC osebni račun za dijake in študente je brezplačen, vključuje brezstično SKB ISIC Visa debetno kartico, s katero je mogoče plačevati brezstično, brezplačno dvigovati na bankomatih, kupovati prek spleta in v tujini. Zelo dobrodošle za študente in dijake so brezplačna uporaba MOJ@SKB mobilne banke, možnost prekoračitve pozitivnega stanja na računu, možnost pridobitve študentskih kreditov in polovična mesečna članarina za kartico z odloženim plačilom. Naročite lahko brezplačni varnostni SMS. Za tiste, ki veliko potujete, pa bo dobrodošel 50-odstotni popust na zavarovanje Generali Turist.

 

Osebni račun za mlade prinaša že storitev osebnega bančnika, namenjen pa je mladim med 12. in 27. letom. Vodenje računa je brezplačno, pav tako uporaba mobilne in spletne banke, lahko naročite brezplačni varnostni SMS in brezstični mednarodni kartici z odloženim plačilom Mastercard ali Visa s polovično mesečno članarino. V sodelovanju z nekaterimi študentskimi servisi je mogoče koristiti dodatne ugodnosti.

 

Nazaj