Poslovne finance, Osebne finance

Poskusi zlorabe plačilnih kartic

18. 06. 2021

Obveščamo vas, da so zaznani poskusi zlorabe plačilnih kartic, ki ciljajo na uporabnike spletnih portalov z malimi oglasi, kot je na primer Bolha.com ali Pošta Slovenije.

Poskusi zlorabe plačilnih kartic

Goljufi prek različnih aplikacij (na primer Viber ali WhatsApp) želijo od prodajalcev pridobiti podatke o njihovi plačilni kartici (številka kartice, CVC koda, veljavnost). Na kartico naj bi jim želeli nakazati kupnino za oglaševano blago - kupnine se nikoli ne nakazujejo direktno na plačilno kartico, zato nikar ne posredujte podatkov o vaši kartici, saj gre za prevaro. Prav tako ne potrdite zahtevka (na primer Plačaj zdaj, ki se lahko nahaja znotraj emaila ali spletne strani v obliki povezave), saj bodo sledile transakcije v veliko višjih zneskih, za katere pa ne bo mogoče sprožiti postopka finančne reklamacije. Bodite pazljivi pri posredovanju vaših podatkov o plačilni kartici in le teh nikoli ne posredujte tretjim osebam za nakazovanje kupnine na tak način.

Kako poteka prevara?

Po oddaji malega oglasa uporabnika portala kontaktira potencialni kupec, ki uporablja telefonsko številko iz tujine in ima lažen profil. Po uporabnikovi potrditvi, da je oglas še vedno aktualen, se kupec odloči za nakup in pošlje povezavo do spletne strani v grafični podobi znanega realnega ponudnika (na primer Pošta Slovenije ali Bolha.com). Stran zahteva vnos podatkov o kreditni kartici in potrditveno kodo iz SMS sporočila. S pridobljenimi podatki lahko goljufi ukradejo sredstva z računa v maksimalnem znesku določenega limita na računu.

Več napotkov za varno uporabo plačilnih kartic je na voljo tukaj.

 


Nazaj