Varnostne novice

Grožnje uporabnikom bankomatov

18. 01. 2016

V Sloveniji se je v zadnjih dneh pojavila grožnja vsem uporabnikom bankomatov. Nepridipravi so na bankomate v Mariboru in Ljubljani nameščali tako imenovane skimming naprave, ki pridobijo podatke o bančni kartici ter PIN kodo kartice. Kasneje nepridipravi izkoristijo pridobljene podatke in opravijo bančne transakcije v tujini.


V Sloveniji se je v zadnjih dneh pojavila grožnja vsem uporabnikom bankomatov. Nepridipravi so na bankomate v Mariboru in Ljubljani nameščali takoimenovane skimming naprave, ki pridobijo podatke o bančni kartici in osebno številko (PIN). Kasneje nepridipravi izkoristijo pridobljene podatke in opravijo bančne transakcije v tujini.

Uporabniki bankomatov se pred zlorabami skimming naprav zavarujejo tako, da pred dvigom gotovine preverijo ali so na bankomatu opazne posebnosti – prisotnost kakršnikoli dodatkov na bankomatu, drugačna reža za vstavitev kartice in tipkovnica za tipkanje osebne številke (PIN). Prav tako je priporočljivo, da uporabnik med tipkanjem osebne številke (PIN) zakrije tipkovnico z dlanjo.

Ob zlorabi bančne kartice je potrebno kartico preklicati in sum zlorabe prijaviti banki in policiji.

Vir: Policija24ur


Nazaj