Brezskrbno poletje

Za nemoteno poslovanje kjerkoli in kadarkoli.

 

 

IZBRANI BANČNI PRODUKTI
VEDNO PRI ROKI

 

 

Dodatno vam ponujamo:

Izberite tudi druge bančne storitve, ki bodo še dodatno poskrbele za brezskrbno poslovanje med poletjem.

 • Digitalno bančništvo
  Več
 • Zavarovanje za tujino
  Več
 • Potrošniški kredit
  Več
 • Flik takojšnja plačila
  Več

Dobro je vedeti!

Na bankomatu vedno dvigujte z debetno kartico, kreditno kartico pa raje uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih ali prek spleta. Pazite tudi na to, da v tujini izberete možnost plačila v lokalni valuti oz. brez konverzije.

Svetujemo pa vam tudi, da ko se le da, plačujete s kartico, bodisi debetno ali kreditno in se tako izognete dvigu gotovine - plačevanje namreč ne prinaša dodatnih večjih stroškov.

Imetnikom kartic svetujemo, da pri dvigih gotovine na bankomatu ali pri plačilu s kartico na POS-terminalu izberejo dvig/plačilo v lokalni valuti oz. brez konverzije. V primeru, da izberete dvig/plačilo s konverzijo, bo pri preračunu v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je običajno manj ugoden. Če izberete dvig/plačilo v lokalni valuti, torej brez konverzije, pa bo preračun v evre izveden po tečaju, ki ga upošteva izdajateljica kartice in bo za imetnika ugodnejši.

Vsi dvigi gotovine in plačila blaga ali storitev v tujini (kjer valuta ni evro) se v evro preračunavajo po dnevnih tečajih mednarodnih kartičnih sistemov. Menjalne tečaje in način za preračun iz originalnih valut oblikuje kartični sistem Visa, v skladu s svojimi pravili. Menjalni tečaji kartičnega sistema Visa se spreminjajo večkrat dnevno, na oblikovanje menjalnih tečajev in na način preračunavanja iz originalne valute pa SKB banka nima vpliva. Prikazujemo le menjalne tečaje, ki nam jih posredujeta oba kartična sistema in to samo za države iz EEA območja (European Economic Area). To so: Bolgarija, Češka, Danska, Madžarska, Islandija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Norveška, Romunija, Poljska, Švedska in Anglija. Tečaj, po katerem se izvede konverzija v evro, je prikazan na izpisku mesečne porabe, ki ga prejme imetnik kartice.

Ker se tečaji lahko spreminjajo večkrat dnevno, se običajno znesek avtorizacije razlikuje od zneska finančne transakcije (v primerih, ko stranka prejme Varnostni SMS, je znesek običajno različen od zneska, ki je naveden na izpisku porabe).

Preberite več

Svetujemo vam, da pred odhodom na počitnice preverite veljavnost svojih plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe. Limit porabe na vaši plačilni kartici predstavlja razpoložljivo stanje na kartičnem računu, ki ga mesečno lahko izkoristite za nakupe ali dvige gotovine. Če odhajate na daljši oddih ali potovanje v tujino, vam priporočamo, da ga začasno povišate. To lahko storite v SKB poslovalnicah.

Priporočamo, da s seboj ne nosite večjih zneskov gotovine. Z vašo Visa debetno kartico osebnega računa lahko gotovino ob nizkem znesku provizije dvigujete na številnih bankomatih v tujini. Za plačilo na skoraj 30 milijonih prodajnih mest pa uporabljajte vsaj eno od kartic z odloženim plačilom. Obe kartici lahko uporabite tudi za dvig gotovine, zaradi visokih provizij pa vam svetujemo, da to storite le v izrednih primerih. V primeru večjih nakupov v tujini ali za plačilo počitnic pa si lahko stroške plačila s kreditnimi karticami razdelite na obroke.

Dodatno za varno poslovanje poskrbi Varnostni SMS, ki vas obvesti o dvigu gotovine na bankomatu, nakupu na prodajnem mestu, nakupu prek spleta in telefona. Tako ste takoj obveščeni o vsaki transakciji, ki je bila v Sloveniji ali v tujini opravljena z vašo kartico. V primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice boste tako takoj prejeli obvestilo, da se z vašo kartico dogaja nekaj nenavadnega. Varnostni SMS lahko preprosto naročite z vlogo prek SKB NET spletne banke ali v katerikoli SKB poslovalnici. 

Svetujemo vam tudi, da za primer izgube ali kraje kartice sklenete Zavarovanje kartic plus in tako zavarujete vse SKB kartice in osebne stvari.

V MOJ@SKB mobilni banki lahko preprosto urejate varnostne nastavitve kartic, ki jih lahko prilagajate lastnim željam in potrebam.

Varnostne nastavitve vam omogočajo, da si:

 • začasno blokirate kartico,
 • omogočite oz. onemogočite nakupovanje preko interneta,
 • omogočite oz. onemogočite poslovanje na bankomatu,
 • omogočite oz. onemogočite kupovanje izven Slovenije.

 

Na debetnih karticah lahko izbirate tudi med 3 vrstami novih dnevnih limitov za nakupe na internetu ter dvige na bankomatu:

 • internet: 500 EUR, 2.500 EUR, 30.000 EUR,
 • bankomat: PAPI paket: 100 EUR, 450 EUR, 1.000 EUR; vsi ostali: 250 EUR, 850 EUR, 2.000 EUR.

Varnostne nastavitve na karticah veljajo takoj. Pred odhodom v tujino vam svetujemo, da si omogočite kupovanje izven Slovenije, ki ga lahko nato ob prihodu domov ponovno onemogočite. V primeru, da ne najdete svoje kartice ali ste mnenja, da ste kartico izgubili oz. so vam jo odtujili, si jo lahko tudi začasno blokirate. 

Preberite več

V primeru kraje ali izgube kartice, morate kartico TAKOJ prijaviti in preklicati. Za preklic kartice pokličite na številko +386 1 471 50 90, ki je dosegljiva 24/7, incident pa prijavite tudi na najbližji policijski postaji.

Dodatno vam svetujemo tudi, da sklenete Zavarovanje kartic plus in tako zavarujete vse SKB kartice.

V Sloveniji lahko od 1. 6. 2022 brez vnosa PIN številke opravljamo nakupe do 50 EUR. V nam bližnjih državah pa lahko brez vnosa PIN številke plačujete nakupe do spodnjih vrednosti:

Država

Limit za brezstično plačilo brez vnosa PIN številke

 valuta

Avstrija

50

EUR

Italija

50

EUR

Hrvaška

250

HRK

Madžarska

15.000

HUK

Slovaška

50

EUR

Nemčija

50

EUR

Švica

80

CHF

Velika Britanija

45

GPB

Pri plačevanju veljajo tudi drugi varnostni mehanizmi bank, zato se zaradi zagotavljanja imetnikove varnosti lahko v nekaterih primerih pojavi obvezen vnos PIN številke tudi pri manjših zneskih od navedenih.

Na mestih, kjer se tuja valuta v evro preračuna po menjalnih tečajih kartičnih sistemov, predlagamo uporabo plačilnih kartic, saj so ti tečaji praviloma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic. Na POS-terminalu za plačilo blaga ali storitev vedno izberite plačila v lokalni valuti, saj se bo preračun v evre tako izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru, da boste izbrali možnost plačila s konverzijo, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke - lastnice prodajnega mesta. 

Preverite Visa tečajnico.

V skladu z EU Uredbo 2019/518 banke v zvezi s kartičnimi plačilnimi transakcijami, kjer se izvaja valutna konverzija v katerikoli valuti, ki se razlikuje od valute EUR, se imetnikom kartic prikazujejo vsa nadomestila in menjalni tečaj za pretvorbo valut na bankomatu ali prodajnem mestu kot odstotni pribitek na zadnji razpoložljivi referenčni menjalni tečaj ECB. 

Imetnik kartice prejme tovrstno obvestilo (SMS ali potisno sporočilo) samo v primeru neevrske transakcije za valute, ki so predmet Uredbe v okviru držav EGP, torej v primeru, da bo uporabljen menjalni tečaj na strani banke izdajateljice. To se bo zgodilo, ko boste izbrali plačilo v valuti kartice v nasprotju z valuto trgovca ali bankomata.

Stroški pri transakcijah s karticami se zaradi tega niso spremenili, novost je zgolj obvestilo, ki ga prejmete zato, da bi izbrali zase najboljšo možnost pretvorbe valut v EU, oziroma njenih pridruženih članicah (EGP). Prek spletne strani lahko vsakokrat opravite informativni izračun pribitka na referenčni menjalni tečaj ECB in se tako prepričate o točnosti.

Po turističnih mestih se množično pojavljajo rumeno-modri bankomati Euronet, ki niso v lasti bank, zato njihovi upravljavci sami določajo nadomestila za njihovo uporabo. Ta nadomestila se gibljejo okrog 2,5 odstotka od zneska dviga, zato se tovrstnih bankomatov raje izogibajte. 

V državah, kjer plačilno sredstvo ni evro, je slovenskim uporabnikom za dvig gotovine v krajevni valuti treba opraviti konverzijo. Konverzijo lahko opravi imetnik bankomata ali pa se bremenitev opravi v lokalni valuti in potem konverzijo opravi banka. S temi konverzijami si lastniki bankomatov lahko odščipnejo še dodaten kos pogače, tudi do deset odstotkov. Pri omenjenih bankomatih možnosti izbire načina konverzije velikokrat ni ali je dobro skrita, kar uporabniki izvedo šele, ko je prepozno.

Svetujemo vam, da med potovanji v državo, kjer evro ni plačilno sredstvo, pri plačilih in dvigih vedno izberete poslovanje v lokalni valuti in ostanete zvesti bankomatom, ki so v lasti bank.

V tujini vedno več lastnic bankomata zaračunava nadomestilo vsem imetnikom kartice izdane v tujini, t.i. surcharge fee. Pri bankomatih, ki zaračunavajo takšna nadomestila bodite pozorni na obvestilo o znesku nadomestila na ekranu bankomata, predno opravite dvig – bankomat vam namreč brez vaše privolitve oz. brez, da vas s tem seznani, ne more zaračunati nadomestila.

Prikaži vse

Naročite se na sestanek z osebnim bančnikom

Osebni bančnik vas bo pričakal v poslovalnici na dogovorjen dan in ob dogovorjeni uri. 
Z njegovo pomočjo boste uredili vse potrebno za hitro in preprosto poslovanje poleti.

Naročite se na posvet

Zagotovite si brezskrbno poletje